Pille Ivask • 4. september 2015 kell 5:45

Hiina võib Saksa majandusele hoobi anda

Saksamaa peaks Hiina majanduse käekäiku tõsiselt silmas pidama  Foto: epa

Henderson Global Investorsi ülemaailmsete aktsiaturgude juht Matthew Beesley märkis, et Saksamaa peaks Hiina majanduse käekäiku tõsiselt silmas pidama, vahendab CNBC.

„Hispaania ning Iirimaa majandused kasvavad, ent nende majanduste panus eurotsooni SKPsse on tühine. Saksamaa ja Prantsusmaa on need riigid, mida me peaksime jälgima,“ selgitas Beesley.

Beesley sõnul põhineb 40 protsenti Saksamaa majandusest ekspordil, kümme protsenti ekspordist läheb Hiina. Kui arvestada Saksamaa panust eurotsooni SKPsse, annab Hiina ekspordi ärakukkumine või langemine ka tunda euroala SKP kasvule. Saksamaa on Euroopa suurim majandus ning regiooni majanduskasvu peamine mootor.

Beesley lisas, et seni, kuni Saksamaa ekspordi langemine pole järsk, midagi hullu oodata pole. Ta märkis, et kuigi Itaalia, Hispaania, Iirimaa ning Prantsusmaa majandused rühivad ülesmäge ning see aitab parandada eurotsooni SKPd, ei suuda nende riikide majandukasvud siiski korvata järsku kukkumist Saksamaa SKPs.  

Hetkel kuum