Alyona Stadnik • 15. september 2015 kell 14:28

Asmann pakkus end VKG-le ise

VKG uus juhatuse esimees Ahti Asmann  Foto: Andras Kralla

Viru Keemia Grupi uus juhatuse esimees Ahti Asmann kinnitab, et tema jaoks on Eesti Raudtee kütusekaardi skandaal ammendunud ning lisab, et selliseid probleeme eraettevõttes ei tekigi.

„Avaldasin ise huvi selle ettevõtte vastu, sest see on üks Eesti tööstuse lipulaevu. See on olemuselt huvitav äri,“ põhjendas Asmann, miks ta kandideeris VKG juhatuse esimeheks. „Siin on palju väljakutseid, võimalus arendada, ja areneda koos ettevõttega.“

Asmanni sõnul ei olnud tal vahepeal, pärast Eesti Raudteest lahkumist, mitut rauda tules - ta võttis aja maha ja on kuni tänaseni puhanud. „Kui VKG tuli päevakorda, siis võtsin selle ette ja keskendusin sellele,“ sõnas Asmann. „Ei tegelenud aktiivselt muude kolmandate variantide otsingutega.“

Küsimusele, millised on tema esimesed sammud uuel töökohal vastas Asmann, et esmaeesmärk on sisse elada. "Ettevõte on viimastel aastatel kiiresti kasvanud ja palju investeerinud, areng on olnud kiire," märkis Asmann. "Praeguste nafta hindade juures on ees palju väljakutseid. Kui seni on ettevõtte hästi juhitud, siis ei ole põhjust kardinaalseid muudatusi teha. Loomulikult tuleb ettevõtet vastavalt väljakutsetele kohandada ja tugevdada. Kiire kasvu faasis võib efektiivsus jääda tahaplaanile ja seepärast tuleb tööd teha selle parandamiseks.“

Asmanni sõnul on Eesti Raudtee kütusekaardi skandaal tema jaoks ammendunud. „Kui see teema üles tuli, siis kedagi ei huvitanudki, mis tegelik seis ja probleem oli," märkis Asmann. "Eraettevõttes selliseid probleeme ei tekigi ja kui, siis saavad need teistmoodi lahendatud,“ lausus Asmann ja lisas: „See küsimus ei vääri pikemat tähelepanu.“

Viimased kolm aastat juhtis Asmann riigiettevõtet AS Eesti Raudtee, kust pidi enne tähtajalise töölepingu lõppu lahkuma, sest raudtee juhtimises tekkinud vastuolude klaarimisel ilmnes, et ta andis firma kütusekaardi oma abikaasa kasutusse ning pidi seetõttu ettevõttele tagasi maksma 5000 eurot. Alates oktoobrist on Asmann VKG juhatuse esimees.

Hetkel kuum