Pille Ivask • 21. september 2015 kell 5:45

Tsipras võitis taas

Alexis Tsipras oma toetajaid tervitamas  Foto: epa

Eile Kreekas toimunud parlamendivalimistel sai võidu Alexis Tsiprase erakond Syriza, kelle poolt hääletas esialgsete tulemuste kohaselt 35,5 protsenti kreeklastest, vahendab Bloomberg.

Teise koha sai, nii nagu varem prognoositud, erakond Uus Demokraatia, kes napsas 28 protsenti häältest.

Kreeka 300liikmelisest parlamendist saab Syriza seega 141 kohta, Uus Demokraatia 75.

Tsipras läheb koalitsiooniläbirääkimistele arvatavasti taas Iseseisvate Kreeklaste erakonnaga, kes sai prognooside kohaselt 3,7 protsenti häältest. Viimane teenib seega parlamendis 10 kohta ning nii saavutaks koalitsioon parlamendis ka napi enamuse.

Yale’i Ülikooli politoloogiaprofessor Stathis Kalyvas märkis, et eile toimunud valimistest võib ühelt poolt järeldada, et kreeklased tegid täpselt sama valiku nagu eelmistelgi valimistel. „Lühidalt – mitte midagi ei muutunud,“ ütles ta. Kalyvas ütles, et teisalt sundisid valimised parteisid vastu võtma täiesti teistsuguseid lähenemisi kui varem. „Seega, kõik muutus,“ arutles ta.

Hetkel kuum