Äripäev • 6. oktoober 2015 kell 9:04

Soomes võtab maad hinnalangus

Allahindlus kaupluses.  Foto: Scanpix/Reuters

Põhjanaabritel on veel sel aastal oodata toiduainete 5protsendist hinnalangust ning tarbija jaoks odavnevad enim piimatooted, vahendas Yle Soome majandusuuringute instituudi prognoosi.

Sel aastal langevad toiduainete hinnad rekordmadalale, prognoosib Soome majandusuuringute instituut. Kukkuvate hindade taga on tootmise madalamad kulud ja vähenenud nõudlus, aga ka tootjatevaheline karmim konkurents.

Toiduainete hinnalangusele avaldab mõju mitu asjaolu, mille hulgas on üks olulisemaid Venemaa-vastased sanktsioonid: pärast toiduainete idaturule eksportimise peatumist tuleb toodang kodus maha müüa, ja seda juba märksa madalama hinnaga.

Majandusuuringute instituudi prognoosi kohaselt on sel aastal oodata Soome toiduainetööstuse käibe langust, sest inimesed ostavad üha odavamaid kaupu. Tuleval aastal näeb instituut siiski hinnatõusu, mis on seotud ekspordi elavnemisega.

Hetkel kuum