Äripäev • 7. oktoober 2015 kell 6:03

Kütuse hind kukub, alkoholi oma kerkib

Septembri THI: kütuse hind kukub, alkoholi oma kerkib.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Tarbijahinnaindeksi muutus oli septembris võrreldes augustiga -0,6% ja võrreldes eelmise aasta septembriga -0,7%, suurim hinnamõjutaja on mootorikütus, mille hind on aastaga langenud 18,3%.

Statistikaameti teatel olid kaubad eelmise aasta septembriga võrreldes 1,2% odavamad ja teenused 0,2% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta septembriga võrreldes langenud 3,2% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,1%.

Mulluse septembriga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mille hind on aastaga langenud 18,3%. Suuremat mõju indeksile avaldas veel elektri, soojusenergia ja kütte 5,1%-line odavnemine, kus soojusenergia oli 5,1% ja kodudesse jõudnud elekter 4,7% odavam kui mullu samal ajal. Piim ja piimatooted on aastaga odavnenud 7,1%.

Kallinejatest mõjutasid indeksit enim alkohoolsed joogid, mis on eelmise aasta septembriga võrreldes kallinenud 7,3%.

Aastataguse ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (24%) ning kala (14%) ja odavnenud piim (15%) ning või (8%).

Augustiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit septembris enim mootorikütus, mille hind langes kuuga 4,9%. Suurem mõju indeksile oli veel kõrgharidusreformiga kaasnenud tasuta kõrghariduse rakendumisel kõigile esimese, teise ja kolmanda aasta tudengitele, kes olid asunud kõrgkoolis täiskoormusega õppima eestikeelsetel õppekavadel, ning ka rõivaste ja jalatsite suviste soodusmüükide lõppemisel.

Hetkel kuum