Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti mehe edulugu: orjatöölt orgunnimeheks

    Valdur Vahtre aitab korraldada megastaaride kontserte, juhib ja sõidutab reisi- ja alpinismigruppe, peseb kõrghoonete aknaid ja remondib sõidukeid.Foto: Andres Haabu

    Tema töö on kõikvõimalike asjade organiseerimine ja oma tegevuses juhindub ta teada-tuntud motost: ei ole võimatuid asju, on saamatud inimesed.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?Valdur Vahtre, OÜ Arvald Grupp juht ja omanik

    Raha kadund – vähe kadund, tervis kadund – palju kadund, au kadund – kõik kadund. 

    Raha ei ole minu jaoks oluline, ma ei ole kunagi raha taga ajanud. Olulised on sidemed ja suhted ning minu enda suhtumine. Kõige enam olen elus rõhunud au peale. 2009. aastal peatasin ma oma ettevõtte OÜ Arvald Auto tegevuse, sest firma tollane tegevjuht tegi mulle külma. Kolm aastat likvideerisin võlgu, mida oli kokku 2,5 miljonit krooni. Ma oleksin võinud Arvald Auto pankrotti lasta, aga ma ei lasknud. Tegemist on ju minu firmaga, minu jaoks on oluline, et mu nimi oleks puhas koostööpartnerite ees.

    See mees on Valdur Vahtre. Mees, kes aitab korraldada megastaaride kontserte, juhib reisi- ja alpinismigruppe maailma erinevais paigus, peseb Tallinna kõrghoonete aknaid ning talle kuuluvad firmad tegelevad reisijateveo ja sõidukite remondiga. Üks tema firmadest, OÜ Arvald Grupp on kahel viimasel aastal olnud Gaselli TOPis, viimati 729. kohal.
    Lisaks viidatud motole kannustab Vahtret veel üks põhimõte. Ta ei ütle mitte kunagi "ei". „Mul pole varem olnud võimalust ajakirjanikule intervjuud anda ja ma oleks võinud teile öelda ka "ei",“ tunnistab Vahtre kohtumise alguses. „Aga ma leian, et tuleb olla positiivne, pealegi saan ma kogemuse võrra rikkamaks.“
    Aitab orjamisest!
    On oktoobrikuu esimene päev ja kohtumispaigaks Ülemiste hotelli lobibaar Tallinnas. Tuleb välja, et kaks päeva varem oli Vahtre siinsamas, kui võttis bussi peale Rootsi rokkbändi Europe liikmed ning sõidutas nad Rock Cafesse esinema. „Pärast intervjuud lähen Tallinna vanalinna üht katust üle vaatama, kuidas seal tööstusliku alpinismiga seotud operatsioone teha, ja homme vean bussiga Hiina saatkonna inimesi,“ loetleb Vahtre lähiaja tegemisi.

    Valdur Vahtre

    Lõpetanud Tallinna 15. tehnikakooli kokana, erialast tööd teinud vaid paar kuud.

    Töötas 12 aastat kuni oma firma OÜ Arvald Grupp asutamiseni kolmes autode varuosadega tegelevas ettevõttes kaupluse juhatajana: Melasi Autos, Volta Autos (praegune OÜ Marmorin) ja Hiteh Autoteeninduses.

    MTÜ Jaan Künnapi Alpinismiklubi juhatuse liige, alpinismi I taseme treener.

    Tegutsenud üle 20 aasta reisi- ja grupijuhina.

    Allikas: OÜ Arvald Grupp, Äripäev

    Küsimusele, kelleks ta ennast eelkõige peab, vastab Vahtre pärast mõttepausi, et hingelt on ta vaba mees. „Teen reise ning kontserte ja üritusi just täpselt nii palju, kui mulle meeldib neid teha,“ kostab ta. „Tegelen valdkonnaga, mis ei nõua midagi peale kahe asja, need on mobiiltelefon ja arvuti. Ehk et ma müün enda aju, oma sidemeid ja suhteid.“
    Enne oma äriga alustamist ehitas Vahtre nullist üles kolm autovaruosadega kauplevat poodi, kus töötas palgatöötajana kokku 12 aastat. „Kui ma ühelt järjekordselt matkareisilt tagasi tulin, ütles viimane tööandja mulle, et olen koondatud,“ meenutab Vahtre. „Siis ma mõtlesin, et mida ma orjan, miks ma ei võiks enda äri teha.“
    Alpinismikalduvustega bussijuht
    Vahtre asutas 2002. aasta lõpus OÜ Arvald Grupp, mis hakkas tegutsema tuttavas valdkonnas ehk müüma autode varuosasid. Kuna samal ajal käis ta aktiivselt matkareisidel ja ronis mägedes, soetas ta spetsiaalselt matkabussiks ümber ehitatud sõiduki.
    „Kõik tuttavad hakkasid bussi rentima ja lõpuks oli nii, et ise ma seda kasutada ei saanudki,“ räägib Vahtre. „Siis ma ostsin teise bussi juurde. Ühel hetkel oli aga reisijatevedu kasvanud niivõrd mahukaks, et see hakkas minu igapäevast tööd segama.“ 2012. aasta lõpus asutas Vahtre tellimusreise pakkuva OÜ Arvald Buss. Firma sõidukipargis on praegu viis eri suurusega bussi.

    OÜ Arvald Grupp

    Asutatud 2.10.2002 Keilas.

    Tegeleb ürituste ja elamusreiside korraldamisega ning tööstusliku alpinismiga.

    Juhataja ja omanik Valdur Vahtre.

    Gaselli TOPis 729. kohal (2012. aastal oli 311. kohal).

    Töötajaid 2 (grupi kolmes ettevõttes kokku neli palgalist töötajat).

    Põhiline koostööpartner OÜ Live Nation Estonia (endine BDG Music).

    Kõrgeim mäetipp, kus Vahtre on kümmekond korda käinud, on Elbrus (5642 meetrit). „Ma ei aja kõrguseid taga, pigem käin maailma erinevates kohtades,“ seletab ta. „Reisid on muutunud minu jaoks pigem tööks – oluline on see, et kõik grupiliikmed tulevad retkelt tervelt tagasi.“
    Arvald Grupi korraldatud elamus- ja alpinismireisidel on Vahtre nii bussi- kui ka grupijuht, tal on matkainstruktori ja alpinismi I taseme treeneri paberid. Köite abil ronimise oskusi kasutab ta ka kodumaal, pakkudes tööstusliku alpinismi teenust: kõrghoonete akende ja fassaadide pesu, katuste ja vihmaveerennide puhastamist jm kõrgtöid.
    Unistus tuuribussist
    Vahtre sõnul iseloomustab tema tegevust kõige paremini ühe klassiku poetatud mõttetera: pole võimatuid asju, on saamatud inimesed. „Ei ole olemas tööd, mida ei saa teha, ja ei ole olemas asja, mida ei ole võimalik organiseerida,“ kinnitab ta. „Siit ka põhjus, miks ma tegelen nii paljude valdkondadega ja miks mul on suhteliselt palju koostööpartnereid.“
    Vahtre toonitab, et alati püüab ta pakkuda laiemat ampluaad teenuseid. „Koostöö Live Nation Estoniaga algas transpordist, seejärel hakkasin pakkuma lavaehitust ja riburada pidi muid teenuseid,“ toob ta näite. „Kuna olen piisavalt kaua suurürituste korraldamises kaasa löönud ja näinud, milliste bussidega tuuritavad välismaa artistid, on minu unistuseks tuua ka Eesti turule korralik nightliner (magamiskohtadega tuuribuss – toim), mida siis saaksid kasutada kodumaised artistid.“
    Arvald Grupi käibest enamiku annab koostöö Live Nation Estoniaga (endine BDG Music). Ehk et mida kuulsamaid artiste koostööpartner Eestisse esinema on toonud, seda enam on Arvald Grupi käive kosunud. Tunamullune aasta oli megastaaride poolest veidi vaesem ja see kajastus ka Arvald Grupi 2014. aasta majandustulemustes.
    See aga ei tähenda, et Vahtre ainulaadne CD-kogu pidevalt ei täieneks. Tegu on plaatidega, millele kuulsad artistid on oma käega kirjutanud „specially for Valdur“.
    „Ma arvan, et minu kogu, mis koosneb umbes 140 artisti autogrammiga CD-plaadist, on Eestis üks suuremaid selliseid kollektsioone,“ tunneb Vahtre uhkust. „Mõni artist on mulle kinkinud oma eriplaadi ehk muusikakandja, mida kusagil ei müüda.“
    Arvald Grupi majandustulemused
    Mis olid kiire kasvu põhjused?
    Aastatel 2011-2013 kasvas OÜ Arvald Grupp käive 2,33 korda ja ärikasum 1,69 korda.
    Meelelahutusturule minek
    Ürituste ja kontsertide korraldamisega alustati tõsisemalt 2011. aastal ja praeguseks on see kujunenud firma põhitegevuseks. Ettevõtte peamine koostööpartner on OÜ Live Nation Estonia. Arvald Grupp on aidanud korraldada mitme megastaari kontserti. Näiteks Robbie Williamsi kontsert andis firma 2013. aasta käibest üle poole.

    Mõtleb kolm sammu etteEva Palm, OÜ Live Nation Estonia peapromootor

    Meil on Valdur Vahtrega erakordselt viljakas koostöö, tema ettevõte Arvald Grupp on Live Nation Estonia üks suuremaid ja kauaaegsemaid koostööpartnereid. Valdur tegeleb artistide ja nende tehnilise personali transpordiga, tema paneb paika kogu logistikaplaani. Lisaks organiseerib ja otsib ta vajadusel lisatööjõudu – lavamehi, köögiabilisi, autojuhte jt. Suurte show’de puhul ulatub abiliste arv sadadeni.

    Ma ei oska nimetada ühtki asja, mida Valdur pole suutnud korraldada. Isegi kui sa oma jutu sees natukenegi mainid, et see või teine asi võiks nii olla, on see asi järgmiseks päevaks tehtud ja veel kolm sammu ettegi mõeldud, kuidas asja veel paremini korraldada. Ta on erakordselt usaldusväärne, lahke ja armas inimene. Samamoodi usaldusväärne ja paindlik on tema firma.

    Tegelikult kohtleb Valdur kõiki oma kliente niimoodi, mitte ainult meid. Ma tean üksjagu firmasid, kes tema teenust kasutavad. See ongi Valduri käekiri: efektiivne, kiire, muudatustele reageeriv, kliendi vajadusi arvestav.

    Lai tegevusvaldkond
    Kuna tegeldakse seinast seina asjadega – meelelahutus, elamusreisid, bussitransport, tööstuslik alpinism, autoremont – ei teki peaaegu ühelgi kuul olulist käibevaakumit. Oktoobris ja aprillis teenitakse müügitulu tänu autorehvide massilisele vahetusele, aastavahetuse eel ja järel toovad sisse firmaüritused ja bussitransport ning suvi on avaürituste kuldaeg.
    Laoruumide rent
    Arvald Grupp soetas 2006. aastal mootorsõidukite remonditööde tegemiseks Tallinnas Kalmistu teel kinnistu, kus nüüdseks on renoveeritud ligi 500 ruutmeetrit tootmis- ja laopinda. Suurem osa ruume on välja renditud ja tuleval aastal suurendatakse laopinda veel 200 ruutmeetri võrra.
    Ürituste korraldaja kolm soovitust
    1. Ära pillu raha. Väga paljude ettevõtjate viga on see, et kui saadakse mingi nišš kätte ja äri läheb hästi, hakatakse kohe kulutama. Kuluta nii vähe, kui võimalik ja investeeri kasum tagasi ettevõttesse. Ma tegin seda aastaid, alles paaril viimasel aastal olen veidi dividende võtnud. Ehkki ma oleksin võinud juba ammu osta endale uhke maja, elan siiamaani Keilas, 1966. aastal ehitatud umbes 100ruutmeetrises lapsepõlvekodus.
    2. Hoia käibevaru. Mind on aidanud see, et mul on alati firma arvel kuue kuu käibevaru. Sa tead ju oma ettevõtte keskmist väljaminekut kuus ehk et kui palju kulub telefoni- ja kütusearvetele, liisingutele, pangalaenudele, palkadeks jm. Kui sinu jooksvad kohustused kuus on 5000 eurot, siis 30 000 eurot võiks sul olla sellist vaba raha, mida saad käibe kukkudes kasutada.
    3. Panusta kindlatele partneritele. Kui sa tahad olla kõigi jaoks keegi, siis sa ei ole mitte kellegi jaoks keegi. Mina olen läinud seda teed, et rõhun kindlatele koostööpartneritele. Mul on kümmekond kindlat koostööpartnerit ja see on minu jaoks parim variant.
     

    Aidanud korraldada näiteks selliste tippartistide kontserte nagu Madonna (2009 august), Red Hot Chili Peppers (2012 juuli), Lady Gaga (2012 august), Robbie Williams (2013 august).

    Põhiturg on Eesti, kontsertide korraldamine Lätis ja Leedus andsid 2014. aasal 2 protsenti käibest.

    2014. aastal oli käive 152 295 eurot ja kasum 1015 eurot.

    2002 november – alustas tegevust BMW autode varuosade müügiga Tallinnas Laki tänavas.

    2003 – osteti esimene väikebuss, millega hakati tegema tellimusreise.

    2006 kevad – soetati kinnistu Kalmistu teel, kus on ligi 500 ruutmeetrit tootmis- ja laopindu.

    2006 august – asutati autode remondiga tegelev OÜ Arvald Auto (2009-2012 majandustegevust ei olnud), omanik Valdur Vahtre.

    2011 – põhitegevuseks sai ürituste ja kontsertide korraldamine.

    2012 detsember – asutati transporditeenust pakkuv OÜ Arvald Buss, omanik Valdur Vahtre.

    **
    Äripäeva gaselli rubriigis kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2011, 2012 ja 2013. 2011. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2011-2013 kasvama käive ja kasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 1106 ettevõtet.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.