Äripäev • 14. oktoober 2015 kell 13:30

Vaata, mis juhtus Ukrainas alla tulistatud reisilennukiga

Malaysia Airlinesi lennu MH17 keretükk, mida näidati Hollandi uurijate raportit tuvustaval pressikonverentsil.  Foto: EPA

Ukraina kohal mullu suvel alla tulistatud reisilennuki õnnetust uurinud hollandlased avaldasid sel nädalal koos värske raportiga ka animeeritud video sellest, kuidas Malaisia lennuk võis tabamuse saada.

Eile uurimise lõppraporti avaldanud Hollandi uurijad teatasid, et Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaisia reisilennuki hukutas Venemaa päritolu rakett. Õhutõrjesüsteemi Buk rakett tulistati välja Ukraina idaosast, ütles uurimist juhtinud Tjibbe Joustra. Sellest uurimisest aga ei selgunud, kes raketi välja tulistas. Selle kohta käib eraldi uurimine, mille tulemusi on oodata alles järgmisel aastal.

Raporti kohaselt ei ole asjaolusid arvestades kahtluski, et tegu oli Buki raketiga, mis tabas lennuki juhikabiini ülemist vasakpoolset osa, nagu selgub koos raportiga avaldatud videost. "Lõhkepeast tulnud sajad kõrge energiaga objektid tungisid läbi lennuki esiosast. Kokkupõrkest ja järgnenud plahvatusest tingituna suri silmapilkselt kolm juhikabiinis olnud meeskonnaliiget ja lennuk läks õhus tükkideks," seisis raportis. Lennukirusud langesid maapinnale 50 ruutkilomeetri raadiuses, kõik 298 pardal olnud inimest hukkusid.

Täispikka Hollandi ohutusnõukogu filmi saab vaadata siit.

Hetkel kuum