Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Marek Helm: kaitsen oma töötajaid

  Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm Foto: Eiko Kink

  Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm ütles intervjuus Äripäevale, et eileõhtuse pressiteatega OÜtamise teemal tahtis ta kaitsta oma töötajaid, kelle osaks langes kriitika, mida nad ei olnud ära teeninud.

  Eile õhtul kell 20.39 saatis maksu- ja tolliamet pressiteate, kus ameti juht Marek Helm palus, et neil lastaks ettevõtjatega rahus koostööd teha ning maksuametile antaks aega nõustada ettevõtjaid ja ettevõtjatele oma tegevust ümber korraldada. 
  Kas keegi survestas Teid avaldama eileõhtust pressiteadet?
  Ma jälgisin pealelõunal meediat ning õhtul oli aega seda üle lugeda ja mõelda. Ma tundsin, et need inimesed, kes mu juures töötavad selle nimel, et ettevõtjaid nõustada, saavad kriitika osaliseks, mida nad ei vääri. See oli juhi reaktsioon sellele, et kaitsta oma inimesi. Olen oma inimesi alates kolmapäevast suunanud ettevõtjatega suhtlema ja viimased kolm päeva ma näen, kui tundlik see teema on. Ma näen, et avalikus meediaruumis ei kohelda neid väärikalt. See oli puhtalt nii, et arvuti kätte ja ütlen oma arvamuse. Ei muud.

  Eile õhtul kell 20.39 tulnud pressiteade maksu- ja tolliametist:

  Marek Helm: palun laske meil ettevõtteid toetada

  Sel nädalal alustasime suhtlust ettevõtjatega, et aidata neil muuta maksude tasumise senist praktikat. Keskendusime ettevõtetele, kelle seos viimaste kohtulahendite suunistega oli kõige otsesem – juhtimisteenuse osutamine eraldi ettevõtte kaudu. Ettevõtjad, kellega seni oleme sel teemal suhelnud tunnustasid ja toetasid meie plaani – olime võtnud põhimõtteks juhendada, mitte kontrollida. Ja see toimiski. Ettevõtjatega kontakti võttes tekkis enamikul juhtudel dialoog. Saime kinnitused ja lubadused, et tulevikus maksude tasumine muutub. Võtsime maha pinged ajaloo osas – las ta jääb nii, nagu on.

  Äripäev kirjutab, et OÜtamise teema on laiem kui juhtimisteenus ning ootab, et maksuamet tegeleks teemaga jõulisemalt. Aga see pole õige tee, sest vastasseis pole lahendus. Meie käest on viimasel paaril nädalal küsitud numbreid – kui suur on see probleem? Me ei ole teadlikult väljastanud ühtegi arvu, sest need hakkavad elama oma elu. Arvudest olulisem on koostöö ja lahenduste leidmine meie ja ettevõtjate vahel ning ühiskonna suhtumise järkjärguline muutumine. Ja selleks tuleb anda aega. Anda aega meile, et ettevõtjat nõustada, ja anda aega ettevõtjale oma tegevust vastavalt riigikohtu lahendile ümber korraldada.

  Ehk keegi Teid ei survestanud?
  Absoluutselt. Ma ei saa lasta tekkida sellel, et maksu- ja tolliamet on taas ühiskonnas vastuolus millegagi, millega me tegelikus maailmas ei ole. Pigem vastupidi. Me valmistasime sellist lähenemist ette pikalt. Kui tulid kohtuotsused, siis tegime juhendi ja rääkisime läbi ning näitasime ettevõtjatele. Stardiloogika oli käivitatud, aga kuhu me eile õhtuks jõudsime, oli see, et maksuamet takistab ettevõtlust ja kõike muud. Fookus hakkas kaduma.
  Kas peaministri elukaaslase ettevõtte kajastamine Äripäevas andis lisaajendi pressiteadet teha?
  Ma läksin töölt ära selle teadmisega, et ma ei reageeri. Just selle sama küsimuse pärast, mida küsite. Seda võidakse väljapool lugeda niimoodi. Aga kui ma koju jõudsin, siis ma nägin, mida mu inimeste kohta kirjutatakse, minu inimeste, keda ma pean maksuteemadel ühtedeks targemateks. Tahes tahtmata pean neid kaitsma. Ja nii oligi. Oleks olnud suvaline ettevõte, oleks olnud lihtsam reageerida.
  Mis on nn OÜtamise tuumikprobleem?
  See on kompleksprobleem. Harjumuspärane maksukäitumine. Ma olen nõus, et osa sellest probleemist on see alge, kus tööjõumaksude teema on väga tundlik oma taseme poolest. Teatud juriidiline ebaselgus, mis on aastaid olnud. Kohtuvaidlused ei olnud üks aasta. Maksu- ja tolliametis ootasime lahendeid ju mitu aastat. Muuta käitumismustrit päeva, nädala, kuu või isegi aastaga ei ole nüüd enam kerge.
  Ma soovitan, et see probleem tuleb võtta lahti mitmetahuliselt. Maksueksperdid on samamoodi öelnud, kust see tuleb. Nemad viitavad tööjõumaksude teemadele. Tuleb mitte loota ainult kontrollile, vaid võtta terviklikumalt lahti, kuidas väikeettevõtlus hakkama saab.
  Kas palgatööline, FIE ja OÜ all tegutsev isik on maksustamise mõistes Eestis võrdselt koheldud?
  Minu tunded maksupoliitikas või maksumäärades ei ole olulised. Proovin siin hästi madalat profiili hoida. Ma ei taha maksuameti juhina seda teemat oma huulilt avada. Kui riigikohus on mingid lahendid ja mingi õigusselguse toonud, siis ma ei saa maksu- ja tolliameti poole pealt öelda, et mitte midagi pole. Olen proovinud ettevaatlikult seda suhtlust alustada ja täpselt selles fookuses, mida riigikohus nende lahenditega käsitleb. Väga õigesti ütlevad maksuspetsialistid, et teema ei ole mustvalge, et küll neid uusi lahendeid võib tulevikus tulla, kui me näiteks ebaõnnestume nõustamisel vmt.
  Ma iga päev jälgin ja iga päev saan tagasisidet, kuidas meil see päev läks. Me proovime tegutseda koostöövaimus, et mitte hirmutada. Nagu ma ka eile saadetud teates ütlesin, me oleme olnud kaks nädalat numbrite janu all. Ma täiesti mõistan, et avalikkus ootab faktoloogiat. Ei julge lihtsalt mingeid numbreid välja anda, sest siis jälle fookus kaob. Meil on esialgu numbrid nende ettevõtete kohta, kus juhtimisteenus on olnud nii-öelda muutuses. Enne siis töölepinguna ja nüüd eraldi OÜ kaudu. Aga ka selle kohta ei taha anda, sest me teeksime siis liiga. Kõigepealt peaksime suhtlema. Ütlesin oma inimestele ka, et paari kuu pärast, kui me oleme suhelnud, siis tuleb meil need numbrid anda. Siis me teame, mitme ettevõttega me ühendust võtsime. Kui uus deklaratsioon tuleb ja ümberkorraldused on tehtud, siis me peame rääkima, kas meie tööl on mõju olnud.
  Maksuametilt nõuti aru
  Neljapäeva keskpäeval avaldas Äripäev artikli, et peaminister Taavi Rõivase elukaaslane Luisa Värk eelistab töölepingule ja FIEna tegutsemisele kasutada osaühingut, mis annab maksustamisel eelise. Mullu ligi 14 000 eurot kasumit teeninud firma ei maksnud sentigi tööjõumakse, sest ei maksnud ainukesele töötajale sentigi palka.Pealelõunal küsis Äripäev juhtumi kohta kommentaari maksuametilt. 16.30 avaldasime maksuameti kommentaari ka veebis. Maksuameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi ütles, et kui ainuosanik teeb oma OÜs aktiivselt tööd, tuleb saadud tulu käsitleda ka töö eest saadud tuluna ja selle eest tuleb makse maksta.Umbes tunni pärast saatis maksuameti pressiesindaja täpsustava meili, kus palus kommentaari täiendada. Maksuamet rõhutas, et tulu pealt tuleb makse maksta vaid siis, kui tulu ettevõttest välja võetakse või kui palka makstakse. Osanikul on õigus ka passiivsele omanikutulule ehk dividendidele, kuid aktiivse ehk töise tegevuse eest saadud tasu tuleb maksustada kõigi tööjõumaksudegaKümme minutit hiljem saatis maksuamet meeldetuletuse nende kommentaari täiendada ja muuta ka pealkirja. Äripäeva ajakirjanik täiendas kommentaari, kuid ei muutnud pealkirja.Mõne aja pärast helistas maksuameti pressiesindaja uuesti ning palus tungivalt pealkirja muuta. Äripäeva ajakirjanik ei näiud põhjust seda teha.Maksuameti pressiesindaja helistas uuesti ning palus pealkirja muuta, pakkudes oma variante. Arutelu käigus tunnistas pressiesindaja, et maksuameti poole on pöördutud ja nõutud aru nende seisukohtade pärast ning seetõttu paluvad nad pealkirja muuta. Sisu kohta ei ole pressiesindajal ühtki etteheidet. Äripäeva toimetus pidas aru ega näe põhjust pealkirja muuta, sest artiklis tuleb kommentaari sisu täpselt välja ja pealkiri ei ole eksitav.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saudi Araabia investeerimisfond ostis 7 miljardi eest USA aktsiaid
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.