Äripäev • 19. oktoober 2015 kell 10:01

Rõtov selgitab Äripäeva furoori tekitanud töökuulutust

Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.  Foto: Andras Kralla

Sotsiaalmeedias ringleb Äripäeva teemaveebi töökuulutus, milles on soovitus esitada töö eest arve OÜ kaudu. Äripäeva peadirektor Igor Rõtov selgitab, et selline koostöövorm on täiesti normaalne praktika vabakutseliste kaastöötajatega ja tegu pole üleskutsega vältida sotsiaalmaksu.

Äripäeva praktika on soovitada vabakutselistel kaasautoritel kasutada osaühingu vormi, kuna see võimaldab neil tuludest maha arvata kulud, ent täiskohaga töö peab toimuma töölepingu alusel, selgitab Rõtov.Näiteks Äripäeva eriväljaannetele pakub praegu meediateenuseid - väljaande sisu kokkupanek, teksti kirjutamine-toimetamine, fotograafia, keeletoimetus ning kujundus - umbes paarkümmend vabakutselist meediaspetsialisti kuus. Palgatöötajaid on AS Äripäeval üle 200.

"Kasutame hulgaliselt partnereid, kes tegutsevad OÜna. Minu soovitus vabakutselistele ajakirjanikele ongi kasutada OÜsid, kuna see annab võimaluse tasu pealt maha arvestada kulud,» ütles Rõtov täna uudisteagentuurile BNS ja lisas, et kindlasti ei ole selle soovituse sisu sotsiaalmaksu või muude tööjõumaksude vältimine.Rõtov märkis, et soovitus vabakutselistel ajakirjanikel kasutada OÜ vormi on Äripäeva varasem ja praegune praktika. Ta kinnitas samas, et ühtegi sisuliselt täiskohaga tööd tegevat ja osaühingu vormi kasutavat isikut ettevõttes ei tööta. "Selline praktika, kus inimene oleks meil reaalselt kontoris tööl ja töötaks meie heaks sisuliselt täiskohaga, kasutades osaühingu vormi, on vastuolus maksuseaduste mõttega ning täiesti lubamatu. Ühtegi sellist inimest meil kindlasti tööl ei ole," rääkis ta.Sotsiaalmeedias levib viimastel päevadel Äripäeva teemaveebi tudengitele suunatud tööpakkumine, milles sisaldub OÜ kasutamise soovitus:"/.../ Eesti suurima majanduslehe Äripäev teemaveebide üksus otsib vabakutselisi uudisekirjutajaid nende seast, kes õpivad ajakirjandust. Ehk neid, kes juba teavad, mis on uudis./.../ Ootame nädalas ühte lugu, mille pikkus võiks olla üks A4 (umb 3000 TM). Maksame selle eest 45 eurot ja ideaalne oleks, kui tudengil on olemas oma OÜ, mille kaudu ta siis arveid esitab Äripäevale. Kui OÜd ei ole, siis lähevad siit veel maksud maha. /.../"

Hetkel kuum