Äripäev • 21. oktoober 2015 kell 8:58

Putin kohtus salaja al-Assadiga

Putin kohtus salaja al-Assadiga.  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin kohtus eile Moskvas saladuskatte all Süüria presidendi Bashar al-Assadiga, kellega rääkis oma riigi huvidest Süürias, teatas täna Kreml.

„Rahvusvaheliste terroristide katsed suruda enda kontrolli alla märkimisväärsed alad Lähis-Idas, destabiliseerida olukorda piirkonnas, tekitavad muret paljudes maailma riikides. See paneb ka meid Venemaal muretsema, pean silmas, et kahjuks võitlevad Süüria territooriumil, relv käes, valitsusvägede vastu, ka migrandid endise Nõukogude Liidu riikidest, keda on seal vähemalt 4000,“ rääkis Putin Kremli pressiteate vahendusel.

Venemaa juhi sõnul ei saa Moskva lubada, et endisest NSVLiidust pärit võitlejad „saavad sõjalise kogemuse ja läbivad ideoloogilise ajupesu ning ilmuvad seejärel Venemaale“.

Venemaa, nagu märkis Putin, lähtub sellest, et lõpptulemusena on Süüria pikaajaline lahendus saavutatav poliitilise protsessi käigus, millest võtavad osa kõik ühiskondlikud jõud, etnilised ja religioossed rühmitused. „Ja lõpptulemusena jääb otsustav sõna mõistagi süüria rahvale,“ rõhutas Putin. Ta lisas, et Moskva on valmis panustama terroristide vastasesse võitlusse mitte ainult sõjaliselt, vaid ka poliitiliselt.

Putin kohtus al-Assadiga eile õhtul, teatas Kreml täna. Nad arutasid võitlust terroritühmitustega, rääkisid Venemaa operatsioonist Süürias ja kahe riigi edasistest suhetest. Täna ajakirjanikele kohtumist kommenteerinud Putini pressiesindaja Dmitri Peskov jättis vastuseta küsimuse, kas kohtumisel oli kõne all ka al-Assadi enda tulevik.

Septembri lõpust tegutsevad Süürias Venemaa õhujõud, toetades ametlikku režiimi ja andes lööke terroristliku Islamiriigi pihta. Vene õhugrupp koosneb 50 lennukist ja helikopterist. 7. oktoobrist annab Venemaa merevägi lööke ka Kaspia merelt.

Hetkel kuum