Äripäev • 16. november 2015 kell 9:15

Mis on teada Pariisi rünnanud terroristidest?

Leinaja Pariisis Place de la Republique'i väljakul.  Foto: Reuters/Scanpix

Prantsuse politsei on kinnitanud nelja reedel Pariisi rünnanud terroristi isikud, kuid välismeediasse on vähehaaval tilkunud erisugust infot ka teiste ründajate kohta, vahendab Guardian.

Prantsuse politsei on teatanud, et reedestes rünnakutes hukkus seitse enesetaputerroristi, nende kaheksas kamraad on endiselt jooksus. Samuti on Belgia võimud arreteerinud veel seitse inimest, kes on rünnakutega seotud. Väidetavalt on ründajate seas kolm venda, kellest üks on surnud, üks arreteeritud ja üks jooksus.

Bataclani kontserdimaja ründajad

1. Omar Ismail Mostefai oli esimene, kelle nime Prantsuse võimud nimetasid. 29aastase mehe juured on Alžeerias, kuid ta kasvas üles Pariisist lõunasse jäävas Courcouronnes'i linnas, kus tal olid politseiga kokkupuuted väiksemate kuritegude tõttu. Mostefai identifitseeriti Bataclani kontserdimajast leitud sõrmelt võetud jälje järgi.

Prantsuse luure märkis Mostafei ära 2010. aastal, kui ta hakkas tihedamini käima mošees, millel on radikaalseid sidemeid. Luure kaotas jälje 2013. aastal, kui Mostefai reisis Süüriasse. Kuigi politsei pidas teda radikaliseerunuks, ei seostatud teda riigiprokuröri sõnul ühegi terroriorganisatsiooniga.

Tema vend ütles, et nad ei ole omavahel aastaid rääkinud, kuid sellest hoolimata küsitleb politsei teda ja veel kuut Mostefaile lähedast inimest.

2. Äsja teatas Prantsuse politsei, et tuvastas veel ühe Bataclani ründaja, 1987. aastal Pariisis sündinud Samy Amimouri. Enne rünnakuid oli ta Prantsuse võimudele tuttav.

Staadioni Stade de France ründajad

3. Ahmad Al Mohammad, kelle Süüria pass oli üks esimesi vihjeid, mis ründajate kohta laekus. Pass leiti staadioni lähistelt tema surnukeha kõrvalt, kuid pikalt ei olnud selge, kas need on omavahel seotud. Ta sündis 1990. aastal Süürias.

Kreeka valitsus on varem teatanud, et kõnealuse passi registreeris pagulane, kes jõudis Kreekasse Lerose saarele 7. oktoobril. Serbia väljaanne Blic kirjutas, et passi omanik sisenes riiki 7. oktoobril, olles neli päeva varem saabunud Lerosele. 

4. Washington Posti andmeil oli üks Belgias elanud ründajatest Bilal Hadfi. Ajalehe teatel võitles ta Islamiriigi eest Süürias, kuid tema rahvus ei ole teada.

Tagaotsitav kahtlusalune

5. Politsei on väljastanud tagaotsimisteate 26aastase Salah Abdeslami kohta. Arvatakse, et Salah rentis musta Volkswagen Polo, mida kasutasid Bataclani kontserdiamaja ründajad. Ta sündis ja kasvas Belgias, kuigi Prantsuse politsei on teda Prantsuse kodanikuks nimetanud.

Prantsuse politsei tagaotsimisteade.  Foto: Police Nationale

Tunde pärast rünnakuid pidas Prantsuse politsei Belgia piiril kinni Abdeslami ja veel kaks meest, kuid lasi neil minna, sest selleks hetkeks polnud veel nende nimesid tagaotsitavate nimekirjas.

Boulevard Voltaire'i ründaja

6. Ibrahim Abdeslam, kes on jooksus oleva terroristi Salahi vend. Prokuröride teatel rentis tema musta Seati, mis leiti Pariisi äärelinnast ja mida rünnakuteks kasutati. 31aastane Belgias elanud Prantsuse kodanik tegi enesetapurünnaku Comptoir Voltaire'i kohvikus.

Ülejäänud

Teiste hukkunud ründajate kohta ei ole rohkem infot. 

Abdeslamide kolmas vend, keda ei ole avalikkuses nimetatud, on arvatavasti üks seitsmest, kelle Belgia võimud laupäeval Brüsselis arreteerisid. Väidetavalt võitleb ta oma süütuse eest ja tema advokaadid üritavad teda vahi alt vabastada.

Terrorismivastastes haarangutes on veel kinni võetud mitu inimest Toulouse'is, Grenoble'is, Jeumontis ja Bobignys, kuid on ebaselge, kas keegi neist oli otseselt Pariisi rünnakutega seotud.

Hetkel kuum