Harry Tuul • 1. detsember 2015 kell 8:40

Terror ajas venelastele hirmu nahka

Venemaad tabas šokk pärast terrorirünnakut turismilennukile.  Foto: EPA

Hiljutised terrorirünnakud kasvatasid venelaste hirmu terrori ees viimase kümne aasta tipptasemele, kirjutas Kommersant. Peaaegu kolm neljandikku venelastest kardab, et nemad või nende lähedased võivad langeda terrorirünnaku ohvriks.

Leht toetub ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimiskeskuse uuringule, mille järgi peaaegu iga kolmas (31%) venelane kardab väga, et osutub terrorirünnaku ohvriks. Näitaja kasvas hüppeliselt just novembris, sest vaid kuu varem oli sama meelt 19% venelastest. Võrdluseks, pärast plahvatusi 2010. aastal Moskva metroos oli neid, kes väga kardavad, 29%.

Samast küsitlusest selgus, et mõningal määral kardab terrorirünnaku ohvriks langeda 41% venelastest, 15% ei karda ning 12% ei mõtle sellele.

Enamik venelastest usub, et riik suudab neid uute terrorirünnakute eest kaitsta. Selles on kindel 21 protsenti küsitletutest ning 43% loodab seda.

Uurimiskeskuse juht Valeri Fjodorov selgitas, et hirmu kasv on seotud Vene lennuki allatulistamisega Egiptuses, vereööga Pariisis ning kujunenud infofoonist seoses nende terrorirünnakutega.

Moskva riikliku ülikooli sotsioloogia ja psühholoogia õppetooli asejuht Jelena Šestopal arvas, et kui tugevat hirmu tunneb üle 30%, mida pole varem olnud, siis see tähendab, et hirm on tunginud väga sügavale kollektiivsesse alateadvusesse. Tema hinnangul peaks meedia võtma psühhoteraapilise rolli. Nii peaks ajakirjandus tema hinnangul küll kajastama terrorirünnakute üksikasju, kuid mitte vastandama sündmusi Pariisis ja Egiptuses olulisuse või kajastatuse järgi.

Hetkel kuum