Sirje Rank • 15. jaanuar 2016 kell 10:55

Gazprom kindlustab haaret Saksa gaasiturul

Gazpromi peakorter  Foto: Scanpix/Reuters

Gazprom tugevdas mullu oma positsiooni Euroopa gaasiturul, tarnides üle poole Saksamaale imporditud gaasist.

Nafta hinna langus muudab ka gaasi hinna poolest atraktiivsemaks, kuna Gazpromi lepingutes on gaasi hind valdavalt nafta hinnaga seotud, kirjutas agentuur Bloomberg.

Euroopa suurim gaasi tarbija Saksmaa importis mullu 55% välisriikidest imporditud gaasist Venemaalt. Neljandas kvartalis oli vene gaasi osakaal Saksa importgaasis Londonis asuva konsultatsioonifirma Marex Spectron Group Ltd andmeil isegi 75%. Gazprom ise teatas sel nädalal, et tarned Saksamaale kasvasid mullu 17%.

Venemaa tahab Läänemere alt otse Saksamaale rajada ka teise gaasitoru Nord Stream 2, hoolimata mitme Euroopa riigi vastuseisust, kuna halvenenud suhted Türgiga lõikasid läbi plaani rajada uus torujuhe Türgi kaudu ning Aasia suunal on nõudluse kasv pidurdunud.

Gaasi tarbimine Saksamaal kasvas mullu 5% 80,3 miljardile kuupmeetrile. Gazpromile kuuluva Wingas GmbH andmeil impordib Saksamaa tavaliselt 35% gaasist Venemaalt, 32% Norrast, 20% Hollandist, 9% annab kodumaine tootmine ning 4% moodustavad muud tarnijad.

Hetkel kuum