Sirje Rank • 17 jaanuar 2016

Iraan saab sanktsioonide alt vabaks

Iraani lipp IAEA peakorteri ees Viinis  Foto: Scanpix/Reuters

Ligi kümnendi väldanud majandussanktsioonide järel naaseb Iraan rahvusvahelisse kaubandusse ja naftaturule.

Laupäeval kinnitas Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur IAEA, et Iraan on täitnud maailma juhtivate riikidega suvel sõlmitud tuumakokkuleppe tingimused, mis võimaldab nüüd riigi vastu kehtinud majandussanktsioonidest loobuda.

Iraani kriitikute ja vastaste Saudi Araabia ja Iisraeli hinnangul toob see kaasa Teherani teokraatia tugevnemise ning destabiliseerib Lähis-Ida piirkonda veelgi, kirjutas agentuur Bloomberg. Pinged valdavalt šiia moslemitega Iraani ja sunnide enamusega Saudi Araabias on tuumakokkuleppe järel kasvanud.

Sanktsioonide kõrvaldamisega saab Iraan kohe juurdepääsu välispankade arvetel külmutatud olnud 50 miljardile dollarile, mida riik on lubanud kasutada tööstuse ja infrastruktuuri taastamiseks. Samuti avanevad 77 miljoni elanikuga turul koheselt välisinvestoritele.

ELi firmade juhid näevad juba potentsiaalseid tehinguid energeetikast rahaduse ja transpordini. Kümne aasta taguselt 32 miljardilt dollarilt on Euroopa Liidu kaubavahetus Iraaniga kahanenud vaid 9 miljardile dollarile. Samal ajal on Hiina kaubavahetus Iraaniga kasvanud 54 miljardile dollarile.

Iraanis on maailma suuruselt neljandad naftavarud ja suurimad maagaasi varud. Nafta tootmise omahind on Iraanis vaid 2 dollarit barreli kohta, mis tähendab, et ka 12 dollari juures barrelist tasub tootmine veel ära.

Samas on USA presidendi Barack Obama ametiaeg lõppemas, vabariiklaste suurima toetusega presidendikandidaat Donald Trump on aga lubanud tuumakokkuleppele Iraaniga kriipsu peale tõmmata. Nii võivad vähemalt USA investorid olla esialgu ettevaatlikud. Vabariiklaste kontrolli all USA Kongress on alustanud tööd ka juba uute sanktsioonide kallal, mis seavad sihikule sellised teemad nagu terrorismi rahastamise, ballilistiliste rakettide arendamise ja rahvusvahelistest seadustest kinni pidamise.

Ja isegi kui tuumapommi arendamisega seotud sanktsioonid tühistatakse, jäävad USA firmade jaoks jõusse 1990nendatle aastatel kehtestatud terrorismiga seotud sanktsioonid.

Juba on Iraani transpordiminister teatanud, et riik plaanib osta 114 Airbus Groupi lennukit riikliku lennufirma Iran Air jaoks, mis plaanib avada hulga lennuliine. Esimesed tarned võivad toimuda juba juulis. Samuti kaalutakse uute Boeingute, Bombardieride ja Embraeride ostu.

Iraan alustas kohe ka ettevalmistusi naftaturule naasmiseks. Asenaftaministri Amir Hossein Zamaninia sõnul kavatseb Iraan koheselt suurendada ekspordi 500 000 barrelile päevas. Järgnevatel kuudel on sellele plaanis lisada veel pool miljonit barrelit. See tähendab suures languses naftaturule täiendavat hinnasurvet.

Omal ajal oli Iraan naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC suuruselt teine tootja. Praegu on riik tootmismahult viiendal kohal. Iraani nafta eksport kahanes 2014. aastal 1,4 miljonile barrelile päevas 2011. aasta 2,6 miljonilt barrelilt.

Hetkel kuum