Sirje Rank • 19 jaanuar 2016

Hiina majanduskasv aeglustus, börs tõusis

Ehitustööline Hiinas  Foto: Scanpix/Reuters

Hiina majanduskasv aeglustub, kinnitasid majandusnäitajad, mis Hiina valitsus täna avaldas.

Läinud aasta viimases kvartalis kasvas SKP aasta baasil 6,8% ja aasta kohta tervikuna kasvas SKP 6,9%. Nii aeglases tempos kasvas Hiina majandus viimati 1990. aastal. Tööstustoodang, jaemüük ja investeeringud – kõik võtsid kasvuhoogu maha.

Pärast väga heitlikku aastat, mis tõi jüaani devalveerimise, rekordilise languse aktsiaturgudel, mis halvimas seisus pühkis aktsiate väärtusest minema 5 triljonit dollarit, on Hiina börsid uue aasta alguses uuesti sukeldunud. Turgudel ollakse mures, kas langus suudetakse pidama saada.

„Majanduskasv on aeglustunud, kuid see ei ole kollaps,“ kommenteeris Bloombergile AMP Capital Investors Ltd peaökonomist Shane Oliver. „Majanduspoliitika stiimul aitab, kuid vaja on enamat, et toestada majanduses üleminekut, kus tööstuse ja investeeringute asemel hakkavad kasvu vedama rohkem teenused ja tarbimine."

Tööstustoodang kasvas detsembris aastatagusega võrreldes 5,9%, võrreldes 6,2%ga novembris. Jaemüük kasvas 11,1%, investeeringud 10%, mis on kõige aeglasem tempo 2000. aastast.

„See muudab raskemaks hapra tasakaalu hoidmise reformide ja majanduskasvu kindlustamise vahel,“ ütles Roubini Global Economics ökonomist Daili Wang.

Hiina majandus kasvab kahel kiirusel. Tööstussektoris on terase-, söe- ja tsemenditööstus languses, samas kui tarbimises, teenustes ja tehnoloogias läheb paremini. Teenuste osakaal oli läinud aastaks kasvanud poolele SKPst, ütles nädalavahetusel Hiina peaminister Li Keqiang. See on esimene kord alates Hiina majanduse välismaailmale avanemisest 1970ndate aastate lõpus.

„Kõigest draamast hoolimata andis Hiina 40% maailma majanduskasvust ja teeb seda umbes samas mahus ka tänavu,“ ütles Goldman Sachs Groupi endine Aasia piirkonna asejuht Kenneth Courtis.

Hiina börs läks majanduskasvu näitajate avaldamise järel tõusule, kuna loodetakse täiendavat stiimulit.

Hetkel kuum