Mari Mets • 19. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Sester: vajadusel lükkame Eesti Energia investeeringud edasi

Rahandusminister Sven Sester arvab, et Eesti Energia saab enne lisakapitali vajadust veel ise oma tegevust tõhustada.   Foto: Eiko Kink

Täna oma varade väärtuse allahindamisest teatanud Eesti Energial on rahandusminister Sven Sesteri (IRL) hinnangul enne järgmist võimalikku rahasüsti veel endal kohti, kus kulusid kokku tõmmata.

Ligi 66 miljoni euro väärtuses oma varasid alla hinnanud Eesti Energiat ei hakka riik ilmselt esialgu rahaliselt toetama. Sesteri hinnangul on uute võimalike kapitalisüstide tegemise kohta ennatlik veel järeldusi teha.

„Enne lisakapitali vajaduse tekkimist on ettevõttel kindlasti võimalusi veelgi oma tegevust tõhustada ning vajadusel ka investeeringuid edasi lükata,“ lausus Sester.

Küsimusele, kas riik omanikuna muudab nüüd ka Eesti Energia senist dividendipoliitikat, vastas Sester: „Dividendide võtmisel tuleb lähtuda ettevõtte finantsolukorrast, arvestada ka investeeringuid jne. Allahindlus tuleneb turuolukorrast, peegeldades tänaseid madalaid toodanguhindu ning juhul, kui hinnad ei parane, siis võib olla vajalik prognooside ülevaatamine.“

Ta lisas, et võib tekkida vajadus nii varade täiendavaks alla-, kuid ka üleshindamiseks, sest varade väärtust mõjutavad oluliselt mistahes muudatused süsihappegaasi ja elektri hinnas. Sester märkis, et vara väärtust mõjutab ka võimalus osaleda taastuvenergia vähempakkumistel.

Eesti Energia teatas täna, et firma hindab alla Auvere elektrijaama varad 39,6 miljoni euro ja Utah' projekti varad 26 miljoni euro võrra. Varade allahindamise peamine põhjus on madalad hinnad energiaturgudel.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum