Sirje Rank • 5. veebruar 2016
Jaga lugu:

Ministri lahkumine kääritab Ukrainas pingeid

Endine Ukraina majandusminister Aivaras Abromavicius  Foto: Scanpix/Reuters

Ukrainas käärivad poliitilised pinged pärast seda, kui leedulasest reformimeelne majandusminister kolmapäeval tagasi astus, süüdistades presidendi partei liikmeid korruptsioonis.

Eile hoiatas Ukraina parlamendi spiiker tõsise poliitilise kriisi eest. President Petro Porošenko plaanib küll valitsuse remonti ning ärgitab reformimeelseid jõude edasi pingutama, kuid täna nõudis koalitsiooni kuuluv Samopomištš kogu valitsuse laialisaatmist, vahendas agentuur Bloomberg.

Aastal 2014 võimule tulnud valitsuse toetus on järsult vähenenud, kuna lubatud reformid on takerdunud. Viimase tormi vallandas leedulasest majandusminister Aivaras Abromavicius, kes teatas kolmapäeval tagasiastumisest, süüdistades ühtlasi presidendi liitlasi reformide blokeerimises.

„Koalitsioon läheb tänavu ilmselt lõhki, ehkki mitte kohe,“ ütles Bloombergile Eurasia Groupi analüütik Alex Brideau. Porošenko eelistab suuremaid muutusi ilmselt praegu vältida. Arseni Jatsenjuk jääb ilmselt juhtima ka remonditud valitsust. Kuid see on vaid ajutine lahendus, ütles ta.

Poliitiliste pingete kasv kajastus finantsturgudel. Ukraina 2019. a maksmisele tulevate võlakirjade tootlus kerkis 26 baaspunkti 10,21%-le. Nädalaga on tõus 83 baaspunkti. Grivna on USA dollari suhtes aasta algusest odavnenud 9,9%. Keskpank tegi reedel tugioste.

Neljapäevasel valitsuse kriisiistungil kinnitas Jatsenjuk soovi reformidega edasi minna. Neli ministrit, kes algselt olid esitanud tagasiastumise palve, teatasid valmisolekust ametis jätkata. Samopomištši parteid see ei rahuldanud.

„Korruptsioon nakkab,“ ütles partei fraktsiooni esimees Oleh Berezjuk oma Facebook’i postituses. „Valitsuses toimuv hävitab Ukrainas demokraatia. Samopomištši positsioon on jätkuvalt, et meil tuleb Arseni Jatsenjuki juhitud kleptokraatlik valitsus erru saata ja moodustada uus.“

President Porošenko kohtus neljapäeval G7 riikide suursaadikutega, ELi esindajatega ning Jatsenjukiga, et arutada reforme ja olukorda valitsuses. Saadikud kutsusid Ukraina poliitikuid üksmeelele.

„Valitsus vajab uut käivitust,“ ütles Porošenko oma veebilehe vahendusel kohtumise järel, ärgitades reformimeelseid ministreid jätkama. Abromavicius istungil ei osalenud ega kavatse ka ametisse naasta, teatas ta pressiesindaja.

Võitlus korruptsiooniga on Ukrainas andnud kesiseid tulemusi, hindab Transparency International. Korruptsiooni tajumise indeksis on Ukraina 168 riigi võrdluses 130. kohal, samal pulgal Iraani ja Kameruniga.

Korruptsiooni väljarookimine on aga Ukraina välisdoonorite üks peamisi nõudmisi, sealhulgas IMFi 17,5 miljardi dollari suuruses abipaketis. IMFi juht Christine Lagarde väljendas muret Abromaviciuse lahkumise üle.

„Ukraina valitsejad teevad miinimumi, mis veel IMFi pardal hoiaks,“ ütles Aberdeen Asset Management Plc varahaldus Viktor Szabo. „Ennetähtaegsete valimiste tõenäosus on kasvanud. Karta on, et lahkuvad ka teised kõlava nimega inimesed.“

Abromaviciuse nimi oli Ukraina valitsusele appi palgatud välismaalaste seas enim tuntud. Teiste hulgas on Chicagos sündinud rahandusminister Natalie Jaresko ning Odessa kuberner, endine Gruusia president, Mihhail Saakašvili.

Ukraina majandusminister Aivaras Abromavicius teatas kolmapäeval, et astub riigis üha kasvava korruptsiooni tõttu ametist tagasi. „Mul ja minu meeskonnal pole soovi olla korruptsiooni sirmiks või nende inimeste marionettideks, kes soovivad vana võimu stiilis saada oma kontrolli alla riigi raha," põhjendas ta. 

Ta lisas, et Ukraina üks suuremaid korruptante on ülemraadas Petro Porošenko bloki fraktsiooni esimehe asetäitja Igor Kononenko. Ministri sõnul on Kononenko teinud väga palju selleks, et blokeerida majandusministeeriumi tööd. Ka süüdistas minister rahvasaadikut oma inimeste lobistamises kõrgetesse riigiametitesse ja ministeeriumidesse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum