Sirje Rank • 12. veebruar 2016
Jaga lugu:

Saksamaa majandus trotsib turbulentsi

Mercedes-Benzi autotehas  Foto: Scanpix/Reuters

Läinud aasta lõpus suutis Saksamaa majanduskasv arenenud turgude majanduskasvu aeglustumisele vastu pidada.

Saksamaa föderaalse statistikaameti täna avaldatud andmeil kasvas Saksamaa SKP aasta viimases kvartalis 0,3%. See vastas analüütikute ootustele.

„Saksamaa majandus lõpetas aasta tubli kasvuga,“ kommenteeris agentuurile Bloomberg ING-Diba peaökonomist Carsten Brzeski. „Ettepoole vaadates võib aga 2016. a tulla suuremate väljakutsetega, kuna tuntud riskifaktoritele nagu Hiina ja teiste arenevate turgude majanduskasvu aeglustumine ning endiselt raskustes euroala on lisandunud madal nafta hind ja võimalik nõrkus USA majanduses, mis võivad Saksamaa majandusele raskusi põhjustada.“

Kaks viimast kuud on Saksamaa äriusalduse indeks aga languses olnud.

Saksamaa neljanda kvartali majanduskasvu vedas sisetarbimine. Seoses pagulastega kasvasid märkimisväärselt valitsuse kulutused. Kasvasid ka investeeringud, eriti ehituses. Kaubavahetuses aeglustus ekspordi kasv enam kui impordil.

Siseturu nõudlust ergutasid madala energia hind ja madal inflatsioon. Töötus on Saksamaal rekordmadal – reaalpalk kasvas mullu 2,5%, mis on kiireim kasv 2008. aastast.

Tööstuses on aasta lõpus olnud aeglustumise nähud, kuid samas on uute tellimuste hulk kasvanud.

„Saksamaa ei ole globaalse turu nõudlusest enam nii sõltuv kui varem,“ ütles Bayerische Landesbanki vanemökonomist Johannes Mayr. „Nüüd on peamine kasvumootor Saksamaal eratarbimine ja see on oluline uudis, kuna see muudab Saksamaa majanduse maailmamajanduse probleemidele vastupidavamaks.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum