Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Halb uudis investoritele

    Vanemate büroopinade omanikud murravad pead, kuidas oma pinnad konkurentsis hoida.Foto: Erik Prozes

    Välisinvestorite huvi Eesti ärikinnisvara vastu ja uute hoonete rohkus vajutab büroohoonete seni kõrgel püsinud tootlusele pidurit. Eriti raskes seisus on vanemad büroohooned, mis ei suuda teistega sammu pidada.

    Kinnisvarabüroo Uus Maa analüütiku Igor Habali sõnul on Eesti turule tulnud mitu väliskapitali ettevõtet, kes on ostnud büroohooneid sellise tootlusega, mida paar aastat tagasi ei osanud Eesti ettevõtted ettegi kujutada. Kui mõni aasta tagasi oli investeeringu tootlus 7–8 protsendi vahel, siis nüüdseks on heade pindade tootlus langenud 6– 6,5 protsendile. Kui aga majandus püsib sama stabiilne ja välisettevõtetel jätkub Eestisse tulekuks huvi, langeb Habali sõnul tootlus rohkemgi. “Võimalik, et näeme veel sel aastal tootlust, mis algab viiega,” ütles ta. Aasta tagasi rääkisid kinnisvaraeksperdid tootlusest alates 7 protsendist.
    Büroohoonete tootluse langus tähendab, et kinnisvaraomanikel on praegu soodne aeg vara müüa. “Praegu on turul häid objekte, mida ollakse valmis müüma, veel vähe, ja nende eest ollakse valmis kõrget hinda maksma,” rääkis Habal.
    Üks põhjus, miks büroohoonete tootlus langeb, on uute hoonete suur pealetung. See paneb aga raskesse olukorda just vanemate hoonete omanikud. Habali sõnul täitumus väheneb ja vakantsus suureneb kokkuvõttes nii uutes kui ka vanades büroohoonetes, küll aga pole enam eriti turgu vanematele hoonetele, mis asuvad äärelinnas.
    “Arvan, et nii nagu vanadel tootmishoonetel muudeti sihtotstarvet, tehakse mingil hetkel sama ka vanade büroohoonetega,” ütles Habal.
    Üürnike nimel tihe rebimine
    Üks büroohoone, mis praegu rentnikke otsib, on PT Investeeringute ASile kuuluv hoone Tallinna kesklinnas aadressil Roosikrantsi 2. Hoonest lahkuvad pikaajalised üürnikud Deloitte Advisory AS ja Rödl & Partner OÜ. PT Investeeringute nõukogu esimehe Elar Sarapuu sõnul käib küll üürnike nimel turul aina tihenev rebimine, kuid nende hoone siiski püsib konkurentsis. Tõsi, üks klient langes ettevõttel hiljuti ära, sest pakutav pind ei olnud piisavalt suur, ent Sarapuu sõnul on mõningaid liikumisi rentnikega aeg-ajalt ikka.
    “Meie hoone pole nii vana midagi. Oleme seda pidevalt remontinud ja järele tõmmanud, seega pole probleeme olnud,” sõnas Sarapuu. Tema sõnul on vanad büroohooned ehitatud vähemalt 1980. aastate lõpus, kuid Roosikrantsi 2 on alles 18 aastat vana. “See on üks esimesi Tallinnas ehitatud kvaliteetseid hooneid. Kuigi umbes 18 aastat vana, on sel tänapäevase tasemega marmorpõrand ja puha,” ütles Sarapuu ja lisas, et enamikus büroohoonetes on palju odavam põrand. “Meil on palju kallim ja ilusam maja,” ütles ta.
    Sarapuu lisas, et büroohoonete tootlus võib tõesti langema hakata ja PT Investeeringud püüavad sellega arvestada. “Eks kõik ajad tuleb üle elada,” märkis ta.

    Eesti ärikinnisvaraturg

    Eelmisel aastal tehti ärikinnisvaras rekord, kokku investeeriti üle poole miljardi euro. Colliers International prognoosib tugevat investeeringute aastat ka tänavuseks.

    Kui eelmisel aastal oli büroopindade tootlus umbes 7%, siis praeguseks on see langenud 6–6,5% vahele.

    Tänavu võib büroopindade tootlus langeda alla 6 protsendi.

    Mullu sisenes Eesti ärikinnisvaraturule uusi välisinvestoreid, neist suurimaid tehinguid tegi Prantsuse pensionifondide raha paigutav Olympia Baltic Opportunities Fund. Üks objekt, mille ettevõte soetas, olid politsei- ja piirivalveameti hooned Pärnu maanteel Tallinnas.

    Allikas: Äripäev

    EfTEN müüs vanad hooned
    EfTEN Capital ASi tegevjuhi Viljar Arakase sõnul on Tallinnas olukord, kus ühe aasta sees valmib vaat et kahe aasta jagu büroopindasid. Ta tõi näite, et kui Tallinna turg võtab aastas vastu kuni 30 000 ruutmeetrit büroopindu, siis sel aastal on juba kesklinna lähistele kerkimas
    60 000 ruutmeetrit uut pinda. “See küll tõstab vakantsust, kuid üürihinnad ei tõuse, vaid pigem liiguvad külgsuunas, sest üürnikel on lepingud juba sõlmitud,” rääkis Arakas. Tema sõnul täidetakse büroopindade pakkumine kahe-kolme aastaga ära ja seejärel käivitub kogu tsükkel uuesti.
    Uute büroopindade täitumus tuleb Arakase sõnul suuresti just vanade hoonete arvel. “Nende omanikele pole üldist retsepti välja kirjutada, mida nad konkurentsis püsimiseks tegema peavad. Peamurdmist neil jagub,” ütles ta. “Kindlasti on C ja madalama klassi hoonete omanikud tugeva hinnasurve all,” lisas ta.
    Arakas rääkis, et ka EfTENil on mõni vanem hoone alles, ent need pole tema sõnul kõige haavatavamas seisus, kuna neil on pikaajalised rentnikud olemas. Eelmisel aastal müüs EfTEN Capital mitu vanemat hoonet Balti kinnisvaraportfellist maha.
    Eften Capital AS tegevjuhi Viljar Arakase sõnul on Tallinnas olukord, kus ühe aasta sees valmib kahe aasta jagu büroopindasid.Foto: Eiko Kink
    Välishuvi langetab tootlust
    Arakas lisas, et kuna tänavu algas finantsaasta väga raskelt, siis lükkusid intressiootused taas kaugesse tulevikku. Madala intressi keskkond jätkub pigem kauem. Praegu annavad pangad äriobjektidele 1,5–2protsendilise intressiga laene, euribor on miinuses ja rahavoo ootus on 8 protsenti. “See vahe ei ole mitte kunagi varem olnud nii suur kui praegu,” rääkis Arakas. Kui laenu hind ei tõuse, viivad uued investorid vahe allapoole, lisas ta.
    Kinnisvaraomanikule on see hea uudis, sest kui keegi on valmis madalama tootlusega hoone ära ostma, siis tema vara kallineb. Uuele investorile teeb see aga olukorra riskantsemaks.
    Arakas lisas, et Baltimaade kinnisvaraturg on siiski pigem kõrge tootlusega. “Vaadates meie saatusekaaslasi – näiteks Prahat, Varssavit ja Ljubljanat –, on Baltimaades tootlus umbes 2% kõrgem,” ütles ta.
    Raha otsib kinnisvara
    Deloitte Eesti partner ja vandeaudiitor Veiko Hintsov rääkis, et kommertskinnisvara tootlus kahaneb või püsib samal tasemel pea igas riigis. Sel aastal ootavad tõusu vaid Venemaa, Singapur ja Taiwan. Et aga Eestis tootluses suur langus tuleks, on tema sõnul raske prognoosida.
    Hintsoviga nõustus tema kolleeg, Deloitte Advisory nõunik Vitali Kõllomets, kes märkis, et suur pakkumine turul avaldab küll survet hindadele, ent mitte nii väga tootlusele. Tema sõnul sõltub tootlus rohkem sellest, mis toimub majanduses ja finantsmaailmas. Praegu on aga näha, et turul on rohkem vaba raha, mis otsib kinnisvara, kui kinnisvara, mis otsib raha.
    “Investorid otsivad alternatiive, kuhu raha paigutada, ja ärikinnisvara on selleks hea asi,” rääkis Kõllomets. Eesti on selleks atraktiivne paik, sest oleme osa Euroopast ja siinne majandus on stabiilne. “Surve tootlusele on pisut allapoole, kuid kas see ka realiseerub, ei julge prognoosida,” märkis ta.
    Vanad hooned on aga ka Kõllometsa sõnul kahtlemata halvas seisus. “Kui varem sai investor valida kahe hoone vahel, siis nüüd on tal valida juba kümne vahel,” tõi ta näite.
    “Konkurentsis on raske püsida ja vana hoone omanik peab rohkem pingutama, et näidata head tulemust,” märkis ta. Selleks peab hoonetesse investeerima, tihtipeale ümber ehitama, energiaefektiivsust tõstma. Mõnikord tuleb aga hoone sihtotstarvet muuta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.