Pille Ivask • 2. märts 2016 kell 5:14

Superteisipäeval valitsesid Trump ja Clinton

Hillary Clinton  

Superteisipäevaks nimetatud USA presidendivalimiste eelvalimistel pääsesid mõjule vabariiklastest kinnisvaramogul Donald Trump ning demokraatidest Hillary Clinton.

CNNi andmeil võitis Trump 11 osariigis toimunud eelvalmistel 7 osariigis: Georgias, Vermontis, Virginias, Alabamas, Massachusettsis, Tennessees ja Arkansas's. Clinton võitis Georgia, Virginia, Alabama, Massachusettsi, Tennesee, Texase ja Arkansas' osariigis.

Nii Clintoni kui Trumpi võidukõne andis märku, et kaks osapoolt juba teavad, et neil tuleb lähikuudel teineteisega rinda pista. Näiteks viitas Clinton Trumpi plaanile ehitada USA ja Mehhiko vahele sein, et võidelda illegaalse sisserändega, väites, et tegelikult tuleks inimestele anda võimalus ning et iga ameeriklane saaks elada nii hästi, kui vähegi võimalik.

Lisaks sai Clintonilt kriitikat Trumpi loosung „Make America Great Again“ („Teeme Ameerika taas suureks“). „Tean, et meil on palju tööd teha. See pole Ameerika taas suureks tegemine. Ameerika on alati suur olnud. Me peame tegema Ameerika terviklikuks ning täitma need tühimikud, mis on täitmata,“ selgitas Clinton, vahendab Business Insider.

Trump ei jäänud Clintonile mõistagi võlgu. „Vaatasin Hillary kõnet, ning millest ta kõneleb: „Palgad on kehvad, kõik on kehvasti ja kõigil läheb kehvasti, kuid meie muudame asja. Ta on seal olnud liiga kaua,“ lausus Trump, viidates Clintoni pikaaegsele valitsuskarjäärile. Trump kritiseeris Clintonit, viidates, et Clinton ei muutu oma sõnavõttudes selgemaks, pigem vastupidi.

Samuti kaitses kinnisvaramogul oma loosungit. „Tema tahab Ameerika taas terviklikuks teha ning ma püüan aru saada, millel see idee põhineb,“ lausus Trump. „Ameerika suureks tegemine saab olema palju parem kui Ameerika terviklikuks tegemine,“ lisas ta.

Trump viitas oma kõnes ka teistele vabariiklaste kandidaatidele, väites, et neil ei õnnestu teda võita. Samuti kiitles ta oma heade võimalustega Clintonit võita ning et nende omavaheline mõõduvõtmine saab olema „lihtne“. „Te ju näete arvamusküsitlusi, ma võidan Hillaryt mitmes neist,“ sõnas Trump.

Demokraatidest sai teise koha Bernie Sanders, kes võttis võidu neljas osariigis: koduosariigis Vermontis ning Oklahomas, Minnesotas ja Colorados. Mees pole maha matnud lootust saada demokraatide presidendikandidaadiks. „Kümme kuud tagasi oli meil kolm protsenti toetust. Oleme maha käinud pika tee,“ lausus ta.

Vabariiklastest sai teise tulemuse Ted Cruz, kes võitis kolmes osariigis: Oklahomas, Texases ning Colorados. Marco Rubio võidutses Minnesotas.

Hetkel kuum