Sirje Rank • 9 märts 2016

Saksa EONil vara ümberhindamisest rekordkahjum

EONi peakontor Essenis  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa suurim elektritootja EON teatas läbi aegade suurimast aastakahjumist, mille tingis firma söe- ja gaasiküttel jaamade väärtusest miljardite eurode maha kandmine.

EONi puhaskahjum kasvas mullu aastatagusega võrreldes üle kahe korra 7 miljardile eurole, teatas firma täna.

Saksamaa valitsuse võetud kurss taastuvenergia osakaalu suurendamiseks, mille raames on tuule- ja päikseenergia tootjatele antud eelisjuurdepääs elektrivõrkudele, seab surve alla traditsiooniliste gaasi- ja söeküttel elektrijaamade marginaalid. Kõik Saksamaa neli suurt elektritootjat olid mullu sunnitud varade väärtusest miljardeid maha kandma.

Kui mahakandmisi  mitte arvestada, oli EONi puhaskasum 1,65 miljardit eurot 116,2 miljardi euro suuruse käibe juures. Firma ettepanek on maksta dividende 50 eurosenti aktsialt.

Saksamaa aasta perspektiiviga elektri hulgihinnad, mis on Euroopa jaoks mõõdupuuks, on praegu madalaimal tasemel 2002. aastast. 2008. aasta tipuga võrreldes on need 75% madalamad.

Läinud aasta novembris teatas EON 8,3 miljardi euro maha kandmisest, mille tingis elektri hinna langus. RWE AG ja Energie Baden-Wuerttemberg AG kandsid oma elektrijaamade väärtusest maha vastavalt 2,1 miljardit eurot ja 700 miljonit eurot. Rootsi riigifirma Vattenfall, mis ootab pakkumisi oma Saksa pruunsöest elektri tootmise müügiks, kandis mullu oma varade väärtusest maha 15,2 miljardit Rootsi krooni ehk 1,63 miljardit eurot.

Hetkel kuum