Pille Ivask • 10. märts 2016 kell 5:47

Briti kuningakoda: kuninganna suhtub Brexitisse neutraalselt

The Suni esikaas  Foto: epa

Buckinghami palee kritiseerib Suurbritannia ajakirjandust, kes väidab, et kuninganna Elizabeth II toetab Brexitit, vahendab Reuters.

Väljaanne The Sun kirjutas mitmele anonüümsele allikale tuginedes, et Elizabeth II on viimase kümnendi jooksul vähemalt kahel korral selgelt välja öelnud, mida ta arvab Suurbritannia kuulumisest Euroopa Liitu. Väljaande teatel toetab Elizabeth II Brexitit ehk Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust.

Buckinghami palee teatel pole aga neil väidetel tõepõhja all ning kuninganna on poliitiliselt neutraalne. „Kuninganna jääb neutraalseks, nii, nagu ta on viimased 63 aastat olnud,“ teatas palee. „Me ei kommenteeri seda, mida ütlesid anonüümsed allikad,“ lisati teates. Samuti märkis Buckinghami palee, et Suurbritannia jäämise või lahkumise Euroopa Liidust otsustab rahvas.

Arvamusküsitluste põhjal jagunevad Brexiti vastased ja pooldajad kahte pea võrdsesse leeri. Analüütikute hinnangul võib kuninganna Elizabeth II seisukohavõtt kaalukaussi kallutada just Brexiti pooldajate suunas.

Referendum Suurbritannia Euroopa Liidu liikmelisuse üle peetakse 23. juunil.

Hetkel kuum