Äripäev • 11. märts 2016
Jaga lugu:

Tartu Milli tütar on varade arestimisest šokeeritud

Tartu Mill, kelle Läti Dobele tehasel on väidetavalt üleval maksuvõlg.  Foto: Raul Mee

Tartu Milli tütarfirmal AS Dobeles Dzirnavnieks on üleval maksuvõlg, mistõttu Läti maksuamet arestis ettevõtte varad. Firma lubab otsuse vaidlustada.

Läti maksuamet arestis nii ettevõtte sõidukid kui ka kinnisvara, sest firma peab tasuma 1,9 miljonit eurot, kirjutab Dienas Bizness. Suurima osa nõutud summast moodustavad käibemaks 592 600 eurot, tulumaks 527 871 eurot ja trahv 533 000 eurot.

Ettevõte ei tohi praeguse seisuga müüa 21 masinat, lisaks on arestitud neli traktorit. Peale selle on aresti all 24 ettevõttele kuuluvat kinnistut, samuti üks tähtsamaid tootmishooneid. Kinnistute kautsjoni summaks on märgitud 2,41 miljonit eurot, kahel objektil on Swedbanki hüpoteek – ühel 80,7 ja teisel 78,9 miljoni euro ulatuses. Ettevõte tohib sõidukeid ja kinnisvara edasi kasutada. 

Dobeles Dzirnavnieks võib maksuameti otsuse aga vaidlustada, esitades kaebuse ameti peadirektorile. Firma ise peab maksuameti sammu täiesti põhjendamatuks ja kinnitab, et otsus vaidlustatakse. „Me ei nõustu selle otsusega ja oleme šokeeritud riigi suhtumisest ettevõtlusesse,“ teatas ettevõte oma pressiteates. 

Dobeles Dzirnavnieks esindaja Maya Brikmane on kommenteerinud, et nende firma ona lati eeskujulikult makse tasunud ja on Zemgale piirkonna suurimaid maksumaksjaid. Revisjon ei tunnistanud tema sõnul mõningaid tarnijatega tehtud tehinguid, mistõttu lisandus käibemaks.

Suurim maksumaksja

Eestis on Tartu Mill 600 suurima maksumaksja hulgas. Firma tasus mullu 1,6 mln eurot makse, millest 620 730 eurot olid tööjõumaksud. Maksuvõlad puuduvad.

Äripäev on varem kirjutanud, et Tartu Mill on viimastel aastatel investeerinud Lätis asuvasse Dobele veskisse miljoneid eurosid. Viimane suurem investeering tehti möödunud aasta lõpus, kui valmis uus, pea 5,5 miljonit eurot maksev kaeraliin.

Uus kaeraliin sai valmis 2015. aasta detsembris. „Tootmine juba käib, kuid mitte veel täisvõimsusel. Uue liiniga võime toota 22 000 tonni helbeid. Tulevikus ei ole toodanguks ainult kaerahelbed, vaid ka helbed teistest teraviljadest nagu oder, rukis, nisu, riis ja tatar. Erinevate teraviljade kasutamine on vajalik selleks, et tulevikus toota putrusid ja müslisid,“ on Tartu Milli juhatuse liige Uuno Lausing öelnud ja märkinud, et selle tootmisliini investeeringuks oli ümmarguselt 5,5 miljonit eurot.

 

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum