Äripäev • 17. märts 2016
Jaga lugu:

Elering püstitas rekordi

Taavi Veskimägi juhitud Eleringil läks möödunud aasta väga edukalt.  Foto: Andres Haabu

Ajal kui majandusraskustesse sattunud Eesti Energia teatas dividendimaksete vähedamisest, tuli Elering välja teatega, et maksab tänavu rekordsuured dividendid vaatamata kasumi kahanemisele ja investeerimisvajadusele.

Äsja oma majandustulemused teatanud Eleringi ärikasum ja puhaskasum langesid teist aastat järjest, riigiettevõtte teatel oli eelmine aasta nii majandustulemuste kui ka muude tegevusnäitajate poolest üks ajaloo edukamaid.

Eleringi 2015. majandusaasta auditeeritud aruande järgi teenis ettevõte 132,4 miljoni euroni ulatunud tulude mahu juures ärikasumit 41,6 miljonit eurot. Eleringi ärikasum kukkus teist aastat järjest, 2014. aastal teenisid nad ärikasumit 50,8 miljonit eurot, mis oli 2,5 miljonit eurot vähem kui 2013. aastal.

Puhaskasum oli mullu 25,1 miljoni eurot, mis on ligi 40% vähem kui 2014. aastal, kui puhaskasum ulatus 40,7 miljoni euroni. 2013. aastal oli puhaskasum veelgi suurem - 49 miljonit eurot.

Tulusid mõjutasid Eleringi teatel gaasi ülekandeteenuse tulude lisandumine ja elektrienergia piiriülese ülekandevõimsuse oksjonitulu arvestuspõhimõtete muutmine. Kasumile avaldas mõju möödunud aastal välja makstud dividendide tulumaks.

Kahanes ka ettevõtte käive - 129 miljonilt eurolt 2014. aastal 127 miljonini möödunud aastal.

Eleringi majandustulemused võimaldavad ettevõttel sellel aastal dividendidena riigile välja maksta 31 miljonit eurot, võrreldes 20 miljoni euroga 2015. aastal.

Eleringi hallatava elektri ülekandevõrgu töökindlusnäitajad olid Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul möödunud aastal läbi aegade parimal tasemel. „Tarbijatele jäi aasta jooksul edastamata üksnes 10 megavatt-tundi energiat, mis on ligikaudu ühe kodumajapidamise aastane energiatarbimise maht, võrrelduna enam kui kaheksa teravatt-tunnise ülekantud energia kogusega Eesti energiatarbimise katmiseks. Väljalülitumisi oli möödunud aastal elektri ülekandevõrgus vaid 133, mis on samuti ajaloo madalaim näitaja,“ selgitas Veskimägi.

Piiriülese ülekandevõimsuse oksjonitulu kogus ettevõte aasta jooksul 28,6 miljonit eurot. „Oksjonituludest rahastab Elering muu hulgas Harku-Lihula-Sindi uue kõrgepingeliini ehituse omafinantseeringu osa ning Eesti elektritarbijad ei pea ülekandetariifi kaudu sellesse projekti raha panustama,“ märkis Veskimägi.

Eleringi varade kogumaht oli aastavahetusel 861,9 miljoni eurot, omakapital 329,4 miljonit ning laenukohused 379,2 miljonit eurot. Investeeringuid tegi ettevõte 93,1 miljoni euro ulatuses, millest enam kui pool kulus gaasi ülekandevõrgu omandamisele.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum