Virge Haavasalu • 22. märts 2016
Jaga lugu:

Politsei saadab lennujaama patrullima lisajõude

Tallinna lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe.  Foto: Eiko Kink

Tallinna lennujaama avatud alas ehk check-ini eelses tsoonis lendajatele lisaturvakontrolli ei tule, sest Eesti ohutase ei ole tõusnud, otsustasid täna politseiüksused koostöös lennujaamaga.

Täna päeval, samal ajal, kui välisministeeriumis peeti pressikonverentsi seoses Brüsseli terrorirünnakutega, kohtusid Lennuametis politsei, kaitsepolitsei ja lennujaama esindajad, et arutada võimalikke täiendavaid turvameetmeid Tallinna lennujaamas.

Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe ütles, et kohtumisel otsustati Eesti ohutaset mitte tõsta - see tähendab, et lennujaama avatud alas ei korraldata reisijale täiendavat turvakontrolli. Samas aga saadab politsei lennujaama lisajõude ning demineerimisgrupp koos koertega hakkab seda tihedamalt külastama.

„Need on ennetavad tegevused ja suunatud pigem reisijate turvatunde tõstmisele,“ rõhutas Pärgmäe. Ta rõhutas, et inimesed ei ehmataks, kui näevad terminalis rohkem mundris politseinikke. "Aeg nõuab seda,“ lisas ta.

Kasvab lendamise hirm

Tänahommikused Brüsseli lennujaama plahvatused toimusid avatud alal, kuhu pääseb igaüks, ka see, kes ei ole reisija. Seepärast tõusiski küsimus, kas Tallinna lennujaamas oleks vajalik kehtestada täiendav turvakontroll.

Julgestuskontrolli meetmed puudutavad Pärgmäe sõnul valdavalt suletud ala ja seal ei ole midagi muutunud. „Pigem näitas intsident avatud alal, et suletud tsoonid töötavad lennujaamades väga hästi, sinna kuritegelikud seltskonnad väga lihtsalt sisse ei saa,“ tõi Pärgmäe esile. 

Kõik need ohvritega intsidendid - olgu Brüsselis või Türgis või mujal - suurendavad hirme ja võtavad inimestelt julguse lennata. „Ei saa välistada, et pikaajaliselt mõjub see reisijate arvule,“ nentis Pärgmäe.

Tänane maailm tunneb väga erinevaid turvakontrolli meetmeid. Näiteks Iisraelis algab turvakontroll 3 km enne lennujaama, Venemaa lennujaamades kontrollitakse reisijaid välisuksel, sest 2011. aasta Domodedovo lennujaama plahvatusest tehti omad järeldused. "Aga inimesed ikka lendavad. Pigem on oluline tagada, et lendamine oleks igal juhul ohutu," lausus Pärgmäe. 

 

Välisministeerium ei soovita Brüsselisse reisida

Välisministeerium korraldas täna seoses Brüsseli terrorirünnakutega pressikonverentsi, kus osalesid välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk, siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort, välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor Kersti Eesmaa ja Tallinna lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe.

Sõnum, millega üritus sisse juhatati, oli: „Teadaolevalt ei ole ükski eestlane viga ega surma saanud.“ Asekantsler Kolk lisas, et Brüsselis üritatakse eestlaste ja nende lähedastega ühendust võtta ja saada kinnitust, et kõik on elus ja terved.

Kersti Eesma sõnul ei soovita välisministeerium praegu Brüsselisse reisida, kuid kes on sinna teel või sealt naasmas, soovitas ta teha koostööd Eesti lennufirma Nordica ja Tallinna lennujaamaga.

Erkki Koort siseministeeriumist rõhutas, et ministri korraldusega on tõstetud turvataset - see oli vajalik eelkõige selleks, et teha ennetavalt vajalikke toiminguid. Ta soovitas jälgida lisaks Belgiale ka lähiriikides - Prantsusmaal, Saksamaal, Hollandis - toimuvat ning reisimisel aega varuda.

Välisministeeriumis iga tunni järel kogunev kriisimeeskond pole praegu Brüsselis viibiva umbes 2000 eestlase evakueerimist vajalikuks pidanud, kuid võib olukorra vastavalt sündmuste arengule ümber hinnata.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum