Sirje Rank • 23 märts 2016

Saksamaa suurendab kaitsekulutusi

Saksa Bundeswehri sõdurid aitavad sisse seada pagulaskeskust  Foto: Scanpix/Reuters

Saksamaa valitsus peaks täna heaks kiitma eelarvekava, mis suurendab kaitsekulutusi ning samuti sotsiaalkulutusi ja tööturu programmide rahastamist, reageerides riiki saabunud suurele pagulaste arvule, vahendab agentuur Bloomberg.

Saksa kaitseministeeriumi eelarve kasvab tuleval aastal 6,8%. Kava järgi kulutab Saksamaa aastatel 2017-2020 sõjaväe varustusele täiendavalt 9,4 miljardit eurot. Tuleval aastal kasvavad kaitsekulud 36,6 miljardile eurole ehk 11%-le kogu planeeritud kuludest, vahendas agentuur Bloomberg.

See on osa uuest 15 aastaks kavandatud 130 miljardi euro suurusest kaitsekulutuste kavast, mida Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen tutvustas tänavu jaanuaris.

„Oleme aastakümneid sellest kasu saanud, et meie NATO liitlased on meid kaitsnud,“ ütles von der Leyen märtsis antud intervjuus. „Nüüd on niiöelda meie kord tagasi maksta.“

Absoluutsummades suurenevad eelarvekavas kõige enam sotsiaalsfääri kulutused. See on seotud mullu riiki saabunud enam kui miljoni pagulase abistamisega.

Üks suuremaid kasusaajaid uuest eelarvest on ka Saksamaa ehitussektor. Riik suurendab investeeringuid sotsiaalelamispindadesse ning plaanib eraldada täiendavad 3 miljardit eurot infrastruktuuri investeeringuteks.

Hetkel kuum