Kadi Neemre • 5 aprill 2016

Järjekorde FEDi liige tahaks tõsta intressimäärasid

Foto: EPA

Järjekordne Föderaalreservi osariigi president tegi avalduse, milles rõhutab intressimäärade kiirema tõstmise vajalikkust.

Bostoni Föderaalreservi president Eric Rosengren märkis lisaks, et turgudel võtab intressimäärade tõusuga kaasnev hinnakujundus liiga kaua aega: “Nõrk majandusprognoos ei selgita intressimäärade tõstmise kiirust. Mina näen seda nii, et välismajandusest tulenevad probleemid, mis võiks USA majandust raputada, ei ole enam nii tõsised. Finantsturgude volatiilsus on langenud ning suur osa majandusprognoosidest ei peegelda enam välismaa mõjutusi.”

USA on Rosengreni sõnul välismaiste šokkidega üsna hästi toime tulnud ning üleüldse on riskid kahanenud. Rosengren, keda on üldiselt peetud sama ettevaatlikuks kui Yellenit, usub, et majandus on tugev ning tööhõive saavutav peagi maksimummäära. Samuti usub ta inflatsiooni järk-järgulisesse tõusu.

Rosengreni mõtted ei lähe aga kokku Föderaalreservi juhi Janet Yelleni arvamusega, kes eelmisel nädalal viitas nõrgenevatele rahvusvahelistele majandustingimustele, mis omakorda tingis tema ettevaatliku prognoosi.

Eelmisel nädalal märkis Yellen oma kõnes, et majandustingimused on praegu kohati kehvemad kui need olid detsembris. Yellen väljendas muret globaalse majanduse kasvuväljavaadete suhtes, kuna see on tema sõnul oodatust aeglasem. 

Märtsis jättis Föderaalreserv intressimäärad muutmata. Oma avalduses märkis USA keskpank, et globaalne majandus ja finantsarengud peidavad jätkuvalt riske USA majanduskasvule ning et inflatsioon jääb lähiajal tõenäoliselt madalaks.

Hetkel kuum