Äripäev • 5. aprill 2016 kell 10:19

Itaalia annab Venemaale välja suurriisujast riigiametniku

Itaalia annab Venemaale välja riigipiiri korraldamise ameti Rosgranitsa endise juhi Dmitri Bezdelovi, keda süüdistatakse üle 1,175 miljardi rubla riisumises.  Foto: epa

Itaalia võimud annavad täna Venemaale välja riigipiiri korraldamise ameti Rosgranitsa endise juhi Dmitri Bezdelovi, keda süüdistatakse üle 1,175 miljardi rubla ehk 15 miljoni euro riisumises.

Venemaa prokuratuuri ametlik esindaja meenutas, et Venemaal süüdistatakse endist ametnikku kuritegeliku rühmituse loomises eesmärgiga sooritada raskeid kuritegusid ning selle rühmituse juhina kasutada ära oma ametipositsiooni. Samuti süüdistatakse Bezdelovit organiseeritud grupeeringu koosseisus eriti suures ulatuses riigivara riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises.

Uurimine tuvastas, et 2009. aasta suvel, Rosgranitsa juhina, viis Bezdelov läbi Venemaa-Abhaasia raudteepiiripunkti ehituse hanke, kus korraldas võidu teatud seltskonnale. Kommersant kirjutas, et riigieelarvest eraldatud raha, mis oli mõeldud raudtee piiripunkti ehitamiseks, jõudis panka Agrosojuz, mille kaasomanik oli Bezdelovi isa. Skeemi tulemusena pistis Bezdelov koos kaasosalistega taskusse ligi 1,2 miljardit rubla.

Riisumine tuvastati revisjoni käigus 2013. aastal. Bezdelov on kogu aeg kriminaaluurimisest kõrvale hoidnud ning detsembris 2013 kuulutati ta riikikult ning 2014. mais rahvusvaheliselt tagaotsitavaks.

Oktoobris 2014 peeti ta Itaalias Rooma hotellis kinni. Sama aasta novembris esitas Venemaa peaprokuratuur taotluse tema väljaandmiseks. Kuigi Bezdelovi kaitsja märkis, et Venemaale saatmise korral ähvardavad tema klienti „ebainimlikud kinnipidamistingimused ja surmaoht“, otsustas Rooma apellatsioonikohus Bezdelovi Venemaale välja anda.

Hetkel kuum