Harry Tuul • 7 aprill 2016

Eesti hinnad langevad kaks aastat jutti

Eesti hinnad on käinud pika tee alla.  Foto: EPA

Kui jätta välja eelmise aasta mai, on Eesti hinnad langenud juba 22 kuud järjest, selgub statistikaameti andmetest.

Tarbijahinnaindeks on olnud aastases võrdluses negatiivne 2014. aasta juunist. Vaid korra, eelmise aasta mais, ületas see napilt nullpiiri ning kasvas 0,1 protsenti. Nii ongi hinnaindeks langenud alla 2013. aasta taseme.

Statistikaamet teatas täna, et tänavu märtsis muutus tarbijahinnaindeks eelmise aasta märtsiga -0,2 protsenti.

Kaubad olid 2015. aasta märtsiga võrreldes 0,3% ja teenused 0,1% odavamad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta märtsiga võrreldes langenud 3,0% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 0,7%.

Kiire kasv võrreldes veebruariga

Seevastu kuises võrdluses tegi tarbijahinnaindeks nelja aasta rekordi kasvades veebruariga võrreldes 0,8 protsenti. Viimati oli tarbijahinnaindeksi kuumuutus 0,8%st kõrgem 2012. aasta märtsis, kui see oli 1,0%.

Veebruariga võrreldes oli märtsis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja jällegi transport, mis andis kogutõusust üle kolmandiku. Sealjuures kallines mootorikütus 2,9% ning märtsiks ostetud lennukipiletid olid 21% kallimad. Peaaegu sama suur mõju indeksile oli toidu ja mittealkohoolsete jookide 1,2% kallinemisel, millest omakorda üle kolmandiku andis köögivilja 4,5% hinnatõus.

Hetkel kuum