Äripäev • 19. aprill 2016
Jaga lugu:

SEB peaökonomist: Eesti peab laenu võtma

Robert Bergqvist  Foto: Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik

SEB grupi peaökonomisti Robert Bergqvisti hinnangul laseb Eesti valitsus käest võimaluse majandust arendada, sest ei võta laenu.

Bergqvist rääkis intervjuus Postimehele, et tema arvates on valitsuse võlakoormuse kriitiline punkt 80 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ehk juhul kui võlakoormus kasvab üle selle, on see probleem, aga kui võlakoormus on liiga madal, võib see tähendada, et valitsus võib olla liiga ettevaatlik.

„Sellisel juhul lastakse käest mitmeid võimalusi – te ei saa oma majandust arendada,“ ütles Bergqvist. Ta tõi näiteks Saksamaa, kes saab 10-aastast laenu 0,1-protsendilise intressimääraga.

„Kui te usute, et järgmise 10 aasta nominaalne SKT kasv on kõrgem kui 0,1 protsenti, siis peaks võtma laenu. Juhul kui Eesti SKT nominaalkasv on kõrgem kui nominaalne laenukulu, siis tuleks võtta laenu. Nii ongi. Seda eriti, et teil on väike valitsuse võlakoormus,“ selgitas Bergqvist.

Loe intervjuud Postimehest.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum