Äripäev • 28. aprill 2016
Jaga lugu:

Töösturid liisivad seadmeid varasemast aktiivsemalt

Eesti Liisingühingute Liidu liikmete 2015. aasta varade uusmüük oli 933 miljonit eurot.  Foto: epa

Eesti Liisingühingute Liidu liikmete 2015. aasta varade uusmüük oli 933 miljonit eurot - DNB Panga liisingu uusmüük oli samal perioodil 117 miljonit eurot ning ligi kolmandiku sellest moodustasid masinad ja seadmed, mille uusmüük kasvas aasta varasemaga võrreldes koguni viiendiku võrra, teatas DNB.

Kõige suurem osa liisingusektori uusmüügist tuleb traditsiooniliselt sõidukite sektorist, kuid just tööstussektori masinate ja seadmete müük on viimastel aastatel hakanud hoogsamalt kasvama.

“Ettevõtted on siinset palgataset arvestades seisnud juba mõnda aega valiku ees, kas keskenduda tootlikkuse tõusule olemasoleva tehnoloogiaga või üritada väärtusahelas kõrgemale tõusta,” rääkis DNB tööstussektori vanem Heldi Kell. 

Masinad ja seadmed moodustavad tema sõnul koguinvesteeringutest suurima osa – enam kui kolmandiku. “Need on just sedasorti investeeringud, mille najal võiks Eestis majandusarengule hoogu juurde anda ning tootmist kasvatada,” lisas ta.

Masinate ja seadmete lõikes moodustavad 40% uusmüügist tootmisseadmed, 20% traktorid ning alla kümne protsendi annavad võrdselt nii tõstetehnika, materjalikäitluse kui ka metsatehnika valdkond.

DNB on Põhjamaade finantsgrupp ja Norra turuliider, Eestis on DNB keskendunud ettevõtete teenindamisele. DNB grupi varade maht 2015. aastal oli 2,6 mld Norra krooni. Ettevõtte aktsiad on noteeritud Oslo börsil ja 34 protsenti aktsiatest kuulub Norra riigile.

Jaga lugu:
Hetkel kuum