Äripäev • 5. mai 2016
Jaga lugu:

Nordea aitas relvakaupmeest postkastifirmadega

Advokaadibüroo Mossack Fonseca kontor Panamas  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi televisiooni SVT analoogne saade ETV „Pealtnägijale“ tõi päevavalgele, et Nordea klientide seas, keda nn postkastifirmadega aidati, oli ka relvasmugeldaja, kes oli sõjalistest konfliktidest omale äriidee teinud.

Nordea klienti tunti luureteenistuse ja relvasmugeldajate maailmas varjunime all Islandlane ning seal liikusid suured summad. Tema pärisnimi on Loftur Johannesson. SVT viitab, et mitme allika kinnitusel vahendas ta külma sõja ajal CIA mahitusel Ida-Euroopa korrumpeerunud valitsejatelt ostetud relvi muu hulgas Afganistani ja Somaaliasse. Väidetavalt olid tal seosed ka Saksa Stasiga.

Nordea kliendiks sai mees 2009. aastal pärast Islandi Landsbanki krahhi.

Panama advokaadibüroost Mossack Fonseca lekkinud andmetest on näha, et veel 2015. a oli tal Nordea pangas neli aktiivset postkastifirmat.

Nordea pressiesindaja tõrjus SVT küsimusi sellega, et pank konkreetsete klientide kohta kommentaare ei anna.

Panama dokumentidest ilmnevad Johannessoni postkastifirmade seosed mitme luksuselamuga Londoni kesklinnas ja Barbadosel. Tal on ka veinimõis Prantsusmaal. Ise elab ta Marylandis USAs ja tõrjub pressiesindaja vahendusel väited igasugustest salajastest tehingutest luureteenistustega.

Panama dokumentidest ilmneb, kuidas Nordea on aidanud Johannessoni isikut varjus hoida, avaldamata seda ka advokaadibüroole Mossack Fonseca. „Ettevõttel on esitajaaktsiad ja sel põhjusel ei avalikusta me tegeliku omaniku nime,“ kirjutas Nordea 2013. a märtsis.

Nordea pank on Panama skandaaliga seoses valgusvihus kui üks aktiivsemaid, kes on aidanud oma klientidel maksuparadiisis asju ajada. Uurimise all on kõik Rootsi suuremad pangad.   

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum