Äripäev • 5. mai 2016 kell 9:06

Tsahkna nimetas põgenikest keeldumise trahvi absurdiks

Margus Tsahknale ei meeldi Euroopa Komisjoni ettepanek.  Foto: Raul Mee

IRLi esimees Margus Tsahkna nimetas Euroopa Komisjoni ettepanekut kehtestada liikmesriikidele põgenikest keeldumise korral trahv 250 000 eurot inimese kohta absurdiks, mille varju on peidetud tegelikult ohtlikud ettepanekud.

„Põgenike solidaarsustrahvile tuleb Eestil anda selge ja konkreetne eitav seisukoht. Siin ei ole midagi arutada. Pigem on tegu Euroopa Komisjoni katsega absurdiga varjutada tegelikke ettepanekuid, milleks on põgenike automaatne ümberjagamise mehhanismi ning liikmesriikide iseotsustamist vähendavate regulatsioonide kehtestamine,“ ütles Tsahkna pressiteate vahendusel.

Tsahkna sõnul on oluline, et säiliks riikide vastutus nende territooriumile saabuvate põgenike eest. „Üldine vastutus tähendab, et keegi ei vastuta, mille tulemusena välistatakse põgenikekriisi sisulise lahenduse leidmine,“ nentis Tsahkna.

„Me toetame hetkel kehtiva Dublini süsteemi säilimist, mille kohaselt varjupaigataotluse võtab vastu ja vastutab selle menetlemise eest esimene liikmesriik, mille kaudu inimene ELi sisenes“, rõhutas ta.

Hetkel kuum