Äripäev • 6. mai 2016 kell 9:13

Eesti Pank: odav nafta tõmbab hindu veelgi alla

Nafta hindadel on oluline mõju Eesti hindadele.  Foto: epa

Naftahindade varasema odavnemise tõttu jätkub hindade langus lähikuudel, ütles Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai langenud tarbijahinnaindeksit kommenteerides.

Statistikaamet teatas täna, et aastased võrdluses langes tarbijahinnaindeks aprillis 0,8%. Peamiselt mõjutasid vähenemist langenud elektri- ja küttehinnad, samuti soodsam kütus.

Kattai teatel oli ka euroala riikide keskmine aastane hinnamuutus aprillis negatiivne, ühtlustatud tarbijahinnaindeksi järgi langesid hinnad euroalal aastaga 0,2%.

"Eesti tarbijahindade langus kajastab peamiselt eelmise 12 kuu jooksul toimunud nafta odavnemise järelmõjusid: 2015. aasta aprillis maksis toornafta barrel maailmaturul 65 dollarit, tänavu ulatus selle hind 43 dollarini," märkis Kattai pressiteate vahendusel. Tema sõnul on alates jaanuari keskpaigast nafta hinnatase järjepidevalt tõusnud ning mootorikütuse hinnad tanklates on selle ajaga kallinenud 9%. Veebruaris jõustusid kõrgemad kütuseaktsiisid, mis andis aasta esimestel kuudel osa kütuste hinnatõusust.

Ilma energiata ulatus tarbijahindade inflatsioon aprillis 0,6%ni, ütles Kattai. Toiduainete hulgas kallineb tema sõnul peamiselt alkohol. "Puu- ja köögiviljade hinnad on sel aastal olnud tavapäraselt heitlikud – kiire hinnatõus aasta esimestel kuudel pöördus aprillis languseks. Suure osa tarbijahindade languse süvenemisest aprillis andiski juurviljade odavnemine. Teist aastat järjest on odavnenud ka piima- ja lihatooted, mis moodustavad tarbijate toidukorvist kolmandiku. Piima kokkuostuhind Euroopa Liidus on edasi langenud ning ka maailmaturul pole hinnalanguse peatumisest seni veel selgeid märke," sedastas Kattai.

Ta lisas veel, et Eesti sisemajanduse olud tingivad teenuste kallinemise, sest palgaväljamaksed on sel aastal kasvanud keskmiselt umbes 6% ning tööpuudus vähenes eelmise aasta lõpus 6,4%ni. "Kuna tööpuuduse määr on langenud hinnangulisest nn loomuliku tööpuuduse määrast madalamale ja ettevõtetel on üha keerulisem töötajaid leida, tekitab see majanduses palga- ja inflatsioonisurvet. Selle viitab ka asjaolu, et teenused kallinesid aprillis 2,8% (ilma kõrgharidusreformi mõjuta)," selgitas Kattai. Sissetulekute ja nõudluse kiire kasv pole tema teatel aga kergitanud tarbekaupade hindu, mis püsisid aprillis aastataguse taseme juures. Seda ka hoolimata sellest, et euro nõrgenemine on tõstnud impordihindu.

"Lähikuudel jätkub deflatsioon nafta hindade varasema odavnemise tõttu, tarbijahinnad pööravad kasvule eeldatavasti aasta teisel poolel," hindas Kattai. Eesti Pank avaldab uue majandusprognoosi koos inflatsiooni ettevaatega 8. juunil.

Hetkel kuum