• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti Pank: ettevõtete võime laene maksta nõrgeneb

  Eesti PankFoto: Erik Prozes

  Ettevõtete kasumid vähenesid ka 2015. aasta teisel poolel, kesine eksport ja tööjõukulude kasv mõjutavad ettevõtete tulemusi ka edaspidi, mistõttu võib kannatada saada ettevõtete laenumaksevõime, see omakorda halvendaks pankade laenukvaliteeti.

  Eesti ettevõtete majandusnäitajad halvenesid ka 2015. aasta teisel poolel. Ettevõtete müügitulu vähenes kesiste ekspordivõimaluste tõttu ja see tõi koos palgakulude kiire kasvuga ka kasumi jätkuva kahanemise, kirjutab Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar panga blogis. Ettevõtlussektori kasum vähenes 2015. aastal kokku ligikaudu 10%. Kasum kahanes seejuures enamikul tegevusaladel, enim veonduse ja laonduse, tööstuse ja energiaettevõtetes. Ekspordi ahtad väljavaated ja tööjõukulude suhteliselt kiire kasv jäävad ettevõtete majandustulemusi mõjutama ka ettevaates.
  Seni pole kasumite vähenemine ettevõtetele veel suuri makseprobleeme kaasa toonud. Maksehäirete ja maksuvõlgadega ettevõ­tete arv 2015. aasta teisel poolel veidi suurenes, kuid on viimase 10 aasta võrdluses endiselt väga väike. Maksuvõlgadega ettevõtete arv, mis viimase majanduskriisi ajal hakkas maksekäitumise näita­jatest esimesena halvenema, on viimase paari aasta jooksul suurenenud enim tööstuses, põllu­majanduses, ehituses ning veonduses ja laon­duses. Kuid ka nendes sektorites ei ületa võlga­dega ettevõtete osakaal majanduskriisieelset taset.
  Loe põhjalikumalt Eesti Panga blogist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Rahvuslik projekt: päästame keskealised põdurate liigast
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Tulevikuväljakutseist rääkides on tavaks rääkida noortest, aga miks? Eesti noored on avatud ja nutikad maailmakodanikud, kes saavad enda põlvkonna väljakutsetega ise hästi hakkama. Meie noored pole hukas. Meie vanad on, ja siin tuleb lahendusi otsida, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja Forus Grupi juhatuse esimees Margus Nõlvak.
Cathie Woods ostis üle miljoni Twitteri aktsia peale selle juhi vahetust
Cathie Woodi ARK Investment Management ostis rohkem kui miljon Twitter aktsiat päev pärast seda, kui Jack Dorsey sotsiaalvõrgustiku tegevjuhi kohalt astus,
Cathie Woodi ARK Investment Management ostis rohkem kui miljon Twitter aktsiat päev pärast seda, kui Jack Dorsey sotsiaalvõrgustiku tegevjuhi kohalt astus,
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.