Äripäev • 8. mai 2016 kell 9:12

Eesti Pank: ettevõtete võime laene maksta nõrgeneb

Eesti Pank  Foto: Erik Prozes

Ettevõtete kasumid vähenesid ka 2015. aasta teisel poolel, kesine eksport ja tööjõukulude kasv mõjutavad ettevõtete tulemusi ka edaspidi, mistõttu võib kannatada saada ettevõtete laenumaksevõime, see omakorda halvendaks pankade laenukvaliteeti.

Eesti ettevõtete majandusnäitajad halvenesid ka 2015. aasta teisel poolel. Ettevõtete müügitulu vähenes kesiste ekspordivõimaluste tõttu ja see tõi koos palgakulude kiire kasvuga ka kasumi jätkuva kahanemise, kirjutab Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar panga blogis. Ettevõtlussektori kasum vähenes 2015. aastal kokku ligikaudu 10%. Kasum kahanes seejuures enamikul tegevusaladel, enim veonduse ja laonduse, tööstuse ja energiaettevõtetes. Ekspordi ahtad väljavaated ja tööjõukulude suhteliselt kiire kasv jäävad ettevõtete majandustulemusi mõjutama ka ettevaates.

Seni pole kasumite vähenemine ettevõtetele veel suuri makseprobleeme kaasa toonud. Maksehäirete ja maksuvõlgadega ettevõ­tete arv 2015. aasta teisel poolel veidi suurenes, kuid on viimase 10 aasta võrdluses endiselt väga väike. Maksuvõlgadega ettevõtete arv, mis viimase majanduskriisi ajal hakkas maksekäitumise näita­jatest esimesena halvenema, on viimase paari aasta jooksul suurenenud enim tööstuses, põllu­majanduses, ehituses ning veonduses ja laon­duses. Kuid ka nendes sektorites ei ületa võlga­dega ettevõtete osakaal majanduskriisieelset taset.

Loe põhjalikumalt Eesti Panga blogist.

Hetkel kuum