Äripäev • 10 mai 2016

Soomes Panama seoseid vähemalt 100 firmal

Mossack Fonseca advokaadibüroo Panamas  Foto: Scanpix/Reuters

Soomes on vähemalt 40 inimesel ja sajal firmal seos Panama advokaadibürooga Mossack Fonseca, kust lekkinud dokumendid esmaspäeval osaliselt avalikuks said.

Juba varem on YLE avaldanud, et Mossack Fonsecal olid tihedad sidemed Luksemburgis asuva firmaga LWM, mille ostsid Rootsi SEB pangalt mõjukad Soome investorid Georg ja Henrik Ehrnrooth. LWMi teenuseid on teiste seas kasutanud kellised Soome äriliidrid nagu endine Nokia juht Jorma Ollila ja Sampo kontserni juht Kari Stadigh. Samuti börsifirma eQ tegevjuht Janne Larma ning mitmed Ehrnroothide suguvõsa liikmed.

Esmaspäeval said avalikuks uued nimed, kui rahvusvaheline uurivate ajakirjanike konsortsium ICIJ avalikustas andmed enam kui 200 000 Panama advokaadibürooga seotud ettevõtte kohta. On pankrotistunud ettevõtjaid ja maksupettureid. Paberitest ilmneb, et valdusfirmasid on asutatud veel üsna hiljuti, 2010. aastal.

YLE toob välja Soomes pikkade traditsioonidega jalatsitootjate perre kuuluva Timo Mikael Rentto nime, kel on kaks varahaldusettevõtet Briti Neitsisaartel. Raha päritolu kohta on Rentto advokaadibüroole öelnud, et tegemist on üheksakümnendatel aastatel tootmise lõpetanud jalatsitehasest Reka OY saadud vahenditega. Mikael Rentto on seotud mitme Soome ettevõttega, sealhulgas pankrotistunud jahututusseadmete tootjaga Gese International OY, mille suurimad võlausaldajad olid Finnvera ja Danske Bank. Firma on saanud ka Tekesi kaudu riiklikke toetusi. Firmad maksuparadiisis asutati Mossack Fonseca abil paar kuud enne pankrotti.

YLE nimetab ka Pertti Suomineni, kes asutas Seišellidel firma Rain Man aasta enne Suomineni enamusosalusega valgustitetootja Oversol pankrotti. Firma oli eelnevalt saanud mitmeid tunnustusi - Turus Entrepreneurial Spirit ja Turku Award ettevõtlusauhinnad ning Tekesi kaudu ka riigi tuge. Pärast pankrotti ei paista maksuparadiisis asutatud firmal rohkem kasutust olnud.

Samuti ilmneb Panama paberitest, kuidas maksupettuste eest üheksakümnendatel aastatel süüdi mõistetud Heikki Olavi Aulis Ranta varad olid maksuparadiisi varju viidud.

Helsingin Sanomat nimetab, et paberites esineb korduvalt advokaat Esa Wuorenpää nime. Ärimees Kimmo Vesander on müünud klientidele Mossack Fonseca vahendusel maksuparadiisides asutatud firmasid. Mõlemad selgitavad kommentaarides, et selline tegevus jäi üheksakümnendatesse aastatesse.

Hetkel kuum