Advokatuuri juht: mis pole keelatud, on lubatud

Hannes Vallikivi  Foto: Andras Kralla

Ei ole midagi ebaseaduslikku selles, et advokaat esindab klienti kas ärijuhi või omanikuna, ütles advokatuuri esimees Hannes Vallikivi täna Äripäeva raadiosaates.

„Meil on õigusriik. Kõik, mis ei ole keelatud, on lubatud,“ selgitas Vallikivi. „Me peame advokatuuri teavitama oma osalustest ja informeerima ka oma klienti sellest, et kui me oleme tema esindajad kas omaniku või juhina, siis meie suhtes ei kehti konfidentsiaalsuskohustus, vähemasti mis puudutab ärijuhtimist. Politsei võib tulla ja küsida meilt kõiki dokumente, samuti maksuamet, ja me peame andma infot, mis on seotud juhtimise või omamisega.“

Kui advokaat kirjutab äriühingu juhina alla näiteks ettevõtte majandusaasta aruandele, teadmata, mis seal kirjas on, siis vastutab selle eest nagu iga teine juhatuse liige. Sellisel juhul ei saa advokaat tuua ettekäändeks, et info on kliendisaladusega kaitstud.

Nõustajana aga peab advokaat hoidma kliendi saladust ega saa kinnitada ka kliendi pöördumise fakti. „Pöördumise fakt ja nõustamise sisu on konfidentsiaalsed, kuni klient advokaati sellest nõudest ei vabasta,“ sõnas Vallikivi.

Vallikivi rõhutas, et ka nõustajana ei tohi advokaat teha midagi ebaseaduslikku. „Ta peab olema veendunud, et ülesanne, mille klient talle annab, on seadusega kooskõlas. Kui advokaat aitab kliendil toime panna kelmuse, pettuse vms, siis ta vastutab selle eest koos kliendiga,“ sõnas ta.

Vallikivi tervitab Panama leket. „See peaks tooma kõigi teadvusse, et saladusi ei ole. Ei saa oma äri üles ehitada saladusele. Ükski advokaat või maksunõustaja ei tohi anda oma kliendile nõu lootuses, et see ei tule välja.“ Tema hinnangul on kogu seadusloome seaduse ja käitumisnormide pidev lähendamine eetikale, mis jätkub, kuni on inimesi ja seadusi.

Vallikivi nimi käib Panama paberitest läbi seoses riiulifirmaga, mille kohta ta saatis instruktsioone Mossack Fonseca kliendihaldurile. Kõnealune riiulifirma on ERRi andmetel seotud Oliver Kruuda soetatud Paide juustutootmisliiniga, mille asjus võttis maksuamet seisukoha, et tehing oli fiktiivne.

Kuula raadiosaadet siit

Hetkel kuum