Äripäev • 25. mai 2016 kell 12:26

Kajar Lemberi altkäemaksu asja keskmes ehitusettevõte

Kajar Lember  Foto: Postimees/Scanpix

Altkäemaksu võtmises eile kahtlustatavana kinni peetud Tartu abilinnapea Kajar Lemberiga seotud kriminaalasi sai alguse juba 2014. aastal ega keskendu niivõrd temale, vaid ühe ehitusettevõtte tegevusele, ütles täna pressikonverentsil keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo juht Janek Maasik.

Maasik ei nõustunud avaldama selle ettevõtte nime, kuid kirjeldas, et kriminaalmenetlust alustati soodustuskelmus paragrahvi all. Kokku on asjaga seotud 26 toetustaotlust, mille kõigi ühendav lüli oligi kõnealune ehitusettevõte. Firma pakkus Maasiku sõnul võimalust eirata teatud reegleid, peamiselt välditi omafinantseeringu tasumise kohustust.

Pettus seisnes selles, et seotud äriühingud kasutasid ühenduslüliks oleva ehitusettevõtte teenuseid ja lavastasid hinnapakkumised endale sobilike äriühingutega, millega oli võimalik suurendada objekti maksumust nii, et oleks hiljem võimalik vältida omafinantseeringu tasumise kohustust. See tähendab, et fondidest püüti saada võimalikult suur osa rahastusest, et ise mitte panustada.

Kõigi 26 taotluse peale küündib välja petetud summa 2,1 miljoni euroni. Lemberi osa eri äriühingute kaudu on 850 000 euro ulatuses. Nende summade puhul on tegu Euroopa Liidu maksumaksjate rahaga. 

Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Marek Vahing ütles pressikonverentsil, et on alust arvata, et Lember on avalikku usaldust kuritarvitanud ja pannud toime kuriteo. Vahingu sõnul on abilinnapeale esitatud kahtlustus, et ta ei ole käitunud Tartu linna huvides, vaid on teinud otsuseid ja suunanud linna raha nii omakasust kui ka kolmanda isiku huvidest lähtuvalt.

Lemberile on esitatud ka kahtlustus seoses Raadi kinnistuga ja selle ideekonkursiga. Linna avalike tualettide ehitamise ja paigaldamisega. Ühe äriühingu huvides linna eelarvest tegutsedes. Samuti on kahtlustus seotud linna avalike tualettide paigaldamisega ja ühe äriühingu huvides linna eelarvest rahaliste vahendite eraldamisega. "Vastutasuks sai Kajar Lember ühelt Tartu ehitusärimehelt vara ja muid soodustusi," sõnas Vahing.

Ta rõhutas, et kõik suunatud summad on veel tuvastamisel, sest menetlus käib, ja täpseid summasid ei ole prokuratuur veel valmis avaldama. "Tuleb tõdeda, et ühiskonnale on kahju tekitatud juba sellega, et oleme esitanud kahtlustuse nii kõrgele ametnikule, kellel peaks olema ühiskonna ees eriline usaldus," märkis Vahing.

Peale Lemberi on samas asjas kinni peetud veel üks inimene, vahistatud ei ole kedagi. Kahtlustatavaid on Maasiku sõnul veelgi. Altkäemaksu andjaid oli kaks. Kellelegi teisele Tartu linnavalitsuse ametnikest kahtlustust esitanud ei ole. Kokku on üle kuulatud kuus inimest. Keskkriminaalpolitsei on täna teinud läbiotsimisi üle Eesti erinevates kohtades, eile otsiti läbi Lemberi kabinet. 

Hetkel kuum