TransferWise kaasas raha ja alustab uue teenusega

TransferWise'i asutajad Taavet Hinrikus (vasakul) ja Kristo Käärmann 2014. aastal kontori avamisel Baltika kvartalis.  Foto: Eiko Kink

Rahvusvahelisi valuutaülekandeid pakkuv TransferWise kaasas 26 miljonit dollarit ehk ligikaudu 23,2 mln eurot erainvestoritelt, et toetada ettevõtte globaalset laienemist.

Investeerimisringi juhtinvestor oli Šoti investeerimisettevõte Baillie Gifford, kes seisab nüüd ühes reas TransferWise’i varasemate investoritega nagu Andreessen Horowitz, Peter Thieli investeerimisettevõte Valar Ventures ning Richard Branson. TransferWise on kokku kaasanud investeeringuid 117 miljoni dollari (104,6 mln euro) ulatuses.

Baillie Giffordi esindaja Peter Singlehurst ütles, et TransferWise’i senine edu näitab märkimisväärset vajadust pakutava teenuse järele. "Ettevõtte tulevikuplaanid on inspireerivad ja asutajad on suutnud kokku panna tugeva tiimi, et neid plaane ellu viia," kommenteeris Singlehurst.

Kõlakad uuest investeeringust on käinud juba alates veebrurarist, kuid varem arvati, et summa on märksa suurem, kirjutas The Telegraph. Techcrunchi teatel sulguski investeerimisring tegelikult juba mitu kuud varem. 

Techcrunchi andmetel on uue investeeringu järel TransferWise'i väärtus 1,1 miljardit dollarit, mis on ettevõtte viinud kindlalt nn ükssarvikute klubisse, kuhu kuuluvad vähemalt miljard dollarit väärt ettevõtted. 

Techcrunchi küsimuse peale, miks ei räägi ettevõte oma täpsest väärtusest, vastas üks TransferWise'i asutajaid Taavet Hinrikus, et nad ei ole kunagi andnud kommentaare oma väärtuse teemal ega julgustanud kedagi teist seda tegema. "Ma ei arva, et meie väärtus oleks kompliment või meelitus või mingilgi moel oluline," sõnas ta.

Hinrikus ei soovinud kommenteerida ka seda, miks ei vastanud tõele mitu kuud varem lekkinud investeeringusumma, mida hinnati 70 miljonile dollarile. Ta ütles üksnes seda, et TransferWise'i suurusel idufirmal on mitu käimas rahastamisvõimalust. Samas tunnistas ta, et rahatõstmine on viimase aastaga mõnevõrra raskemaks muutunud, kuid tema hinnangul on see hea.

Uus ärisuund

TransferWise teatas ühtlasi, et laiendab oma äri väikeettevõtetele. Eesti päritolu idufirma teatas, et pangad petavad äriklientidelt välja sadu eurosid tasusid ja peidetud kulusid, kui ettevõte soovib saata raha välismaale. The Telegraph vahendas juba jaanuaris uuringut, millest selgus, et pangad küsivad väikefirmade rahaülekannetelt peale tavatasude veel 4 miljardi naela (5,26 mld euro) jagu lisatasusid aastas.

Alates tänasest üritab TransferWise meelitada väikefirmasid eemale suurpankadest, lubades, et nad küsivad nende praegustest teenusepakkujatest 7 korda soodsamaid teenustasusid. Taavet Hinrikus ütles The Telegraphile, et pangad kasutavad väikefirmasid ära, väites, et kui praegu läheb ükskõik milline väikeettevõtte omanik panka ja küsib, kui palju maksab 1000 naela saatmine välismaale, ei saa ta selget vastust. "Märkimisväärselt on puudu läbipaistvusest ja raha võetakse ilma igasuguse õigustuseta. Pangad on aegade jooksul teinud väga arusaamatuks selle, kui palju väikeettevõtted maksma peavad ja mille eest," rääkis Hinrikus. Ta märkis, et selline probleem on kõikjal maailmas.

Väikefirmadele suunatud teenusega alustatakse kõigepealt Suurbritannias, kuid kavas on sellega laieneda ka teistesse riikidesse.

TransferWise asutati 2011. aastal, eesmärgiga muuta rahvusvahelised valuutaülekanded paremaks ja õiglasemaks. Ettevõte vahendab iga kuu 700 miljonit eurot klientide raha ja säästab neile igakuiselt rohkem kui 30 miljonit eurot. Ettevõtte Euroopa ja USA kontorites töötab kokku üle 600 inimese. 

Hetkel kuum