Äripäev • 18. juuli 2016 kell 9:15

Kasahstanis puhkes terror

Täna hommikul toimus Kasahstani linnas Almatõs terrorirünnak  Foto: Reuters, Scanpix

Kasahstani suurimas linnas Almatõs toimus täna hommikul terrorirünnak, kui kohalike julgeolekuasutuste juures toimus tulistamine, vahendavad meediakanalid.

Kuigi ringlemas on mitu versiooni toimunust, saab praegu toetuda ametlikule Kasahstani siseministeeriumi teatele. Esialgsetel andmetel hukkus neli inimest, neist kolm olid politseinikud ja üks tsiviilisik. Üks rünnaku korraldajaist on kinni peetud ning ühte otsitakse taga. Linnas kehtestati kõrgeim terroriohu tase.

„Kasahstani Vabariigi terrorivastane keskus teatab, et kehtestatud on kriitiline (punane) terroriohu tase Almatõ territooriumil seoses tundmatute inimeste rünnakuga Almatõ siseasjade talitusele ja rahvusliku julgeoleku komitee osakonnale,“ teatasid Kasahstani võimud. Elanikel palutakse püsida kodudes ning vältida kohti, kus inimesed kogunevad massiliselt. 

Kasahstani siseministeerium selgitas, et kurjategijad püüdsid alguses röövida kohaliku elaniku sõiduautot, mille tulemusel sai selle juht haavata ning suri. Hiljem, kui kurjategija püüdis tungida Almatõ siseasjade talitusse, tulistas ta hoonet valvanud politseinikku, haavas teda, võttis temalt relva ning põgenes. Samast relvast tulistas kurjategija teda jälitanud politseinikke, kellest kaks sai haavata. Sellele vaatamata saadi kurjategija kätte, ta on haavatud. Kolm politseinikku aga surid saadud haavadesse. Kinni peetud kurjategija on varem karistatud 27aastane mees. Tema kaasosalist otsitakse.

Viimati toimus Kasahstanis terrorirünnak 5. juunil, kui grupp usuradikaale ründas relvapoodi ja sõjaväeosa Aktöbes. Kokku hukkus kaheksa inimest – nii sõjaväelasi kui ka tsiviilisikuid. Lisaks tabati terrorivastase operatsiooni käigus üheksa ekstremisti ning tapeti 18. Pärast seda on Kasahstanis kehtinud nn kollane terroriohu tase.

Hetkel kuum