Mait Kraun • 5. august 2016 kell 11:49

Toiduhinnad hakkasid uuesti langema

Toiduhinnad langevad.  Foto: EPA

Maailma toiduhinnad langesid esmakordselt kuue kuu jooksul. Suhkru, piima ja liha hind tõusis, aga teraviljad ja taimeõlid odavnesid, vahendab Bloomberg.

ÜRO toiduhindade indeks langes juulis 0,8 protsendi võrra, teatas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO). Indeks, mis jälgib 73 toiduaine hindu, odavnes aastatagusega võrreldes 1,4 protsendi võrra.

USA teraviljade futuurid on kukkunud viimase kümnendi madalaima tasemeni, sest ilmastikuolud on soosinud maisi ja nisu kasvatamist. Venemaa nisutoodang peaks tulema aga rekordiline, mis suurendab veelgi pakkumist. Kagu-Aasia vihmad on hästi mõjunud palmiõli tootmisele ning impordinõudlus on nõrk. Juunis jõudsid toiduhinnad peaaegu aasta kõrgeima tasemeni.

„Langus annab meile märku, et tõusu potentsiaal on piiratud,“ ütles FAO ökonomist Abdolreza Abbassian. „Meil on probleeme olnud valuutakursside ja üleüldise makrokeskkonnaga.“

ÜRO indeks langes juulis 161,9 punktini. Teraviljade indeks langes 5,6 protsenti ja taimeõlide oma 2,8 protsenti. Abbassian ütles, et hinnalanguse jätkumine on tõenäoline, sest pakkumine arvatavasti vähenema ei hakka.

Suhkruhinnad tõusid 1 protsendi ja jõudsid kõrgeima tasemeni alates 2012. aastast, sest Brasiilia reaal tugevnes dollari vastu, teatas FAO.

Teised tähtsamad toiduained:

Piimatoodete hind tõusis eelmisel kuul 3,2 protsenti. Kõige enam kallines või, mille hind on eelmise aasta sama ajaga võrreldes siiski 4,6 protsenti madalamal. Kuna rahvusvaheline nõudlus on nõrk, plaanib Euroopa Liit leida mooduseid, kuidas piimatootmist vähendada, ütles FAO.Liha hind tõusis 1,3 protsenti, sest pakkumine on piiratud ja nõudlus on tugev. Kuna hind on viimastel aastatel tublisti langenud, siis tõusuruumi veel on, ütles Abbassian.

Hetkel kuum