Äripäev • 9. august 2016 kell 6:48

Riik plaanib pikendada vanemapuhkuse aega

Vanemapalga kasutamine võib muutuda paindlikumaks.  Foto: Andras Kralla

Sotsiaalminister Margus Tsahkna avalikustab täna kava, mille järgi võiks pere kasutada vanemapalka senise poolteise aasta asemel kolme aasta jooksul ning vanemad võiksid lisaks vanemapalgale jätkata senist tööd, kui see on väikelapse kasvatamise kõrvalt võimalik.

Vanemapalga kogusumma selle saamise aja pikenedes ei kasvaks, vaid vanemad saaksid ise otsustada, millal vanemapuhkus koos kaasneva toetusega välja võtta, vahendas Postimees. Lisaks võiksid vanemad vanemapalka saades jätkata senist tööd, kui see on väikelapse kasvatamise kõrvalt võimalik.

Praegu saab ilma vanemapalgas kaotamata igakuist töist tulu teenida miinimumpalga ehk 390 euro ulatuses. Kui tulu kasvab, väheneb vanemahüvitis.

Vanemahüvitiste kogukulu maksumaksjale on aastas 180 miljonit eurot.

Tsahkna hinnangul on vanemapalk senisel kujul ajale jalgu jäänud ega täida esialgset eesmärki kasvatada demograafilisi näitajaid. Ka isade sundusliku kojujäämise plaan senise vanemapuhkuse arvel pole Tsahkna sõnul õige.

Täna esitleb ministeerium vanemahüvitiste muutmise kava huvigruppidele, minister kavatseb lähiajal seda ka valitsuskabinetis tutvustada.

Loe lähemalt tänasest Postimehest.

Hetkel kuum