Sirje Rank • 31. august 2016 kell 8:05

Apple’i maksuhoop – võimalus brittidele?

Apple'i tütarfirma kontor Iirimaal Corkis  Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Komisjoni otsus, et USA tehnoloogiahiiul Apple tuleb Iirimaale koos intressidega tagantjärele ära maksta tasumata makse 13 miljardi euro väärtuses, on võimalus Suurbritanniale, kirjutab väljaanne The Daily Telegraph.

Ettevõtte tulumaksu kärpimine, et muuta Suurbritannia rahvusvahelistele suurkorporatsioonidele ahvatlevamaks, on üks punkt peaminister Theresa May agendas, kui ta nüüd suvepuhkuste järel valitsuskabineti liikmetega Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üksikasjadega tööd alustab.

Viidates ministritele, kirjutab leht, et Euroopa Komisjoni otsus võib kujutada endast Suurbritanniale head võimalust, kui Apple peaks oma positsiooni Euroopa Liidu suhtes ümber hindama.

Peaministri büroolt küsitud kommentaar jäi neutraalseks, korrates, et iga ettevõte, mis tahab investeerida Suurbritanniasse ja Briti töötajatesse, on teretulnud. Küsimusele, kas Apple’il oleks võimalus ametivõimudega kokku leppida mingit maksukokkulepet, andis kontor vastuseks: „Oleme selgelt välja öelnud, et kõik Suurbritannias registreeritud ettevõtted peavad maksma maksmisele kuuluvad maksud.“

Suurbritannia endine rahandusminister George Osborne käis enne ametist lahkumist välja idee kärpida Suurbritannias ettevõtte tulumaksu määr 15%-le. Iirimaal on see 12,5%. Ka praegune rahandusminister Philip Hammond on valmis maksukärbet kaaluma. Rootsi peaminister Stefan Löfven on samas juba hoiatanud, et kui britid peaksid maksudega taolist allapakkumist alustama, siis seda raskemaks kujunevad kõnelused liidust lahkumise tingimuste üle. 

Apple maksis Euroopa Komisjoni eile avaldatud andmeil aastal 2003 oma Iirimaa tütarettevõtetesse suunatud kasumitelt, mis laekusid Apple’i toodete müügist Euroopa, Aafrika, India ja Lähis-Ida turul, maksudeks 1%. Ehk siis isegi mitte Iiri madala maksumäära järgi 12,5%. Aastaks 2014 oli reaalne tulumaksu määr kahanenud 0,005%-le. Ehk 50 eurole igalt miljonilt, näitlikustas eile Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.

Juhtkirjas kirjutab Daily Telegraph täna, et Euroopa Liit on jälle näidanud oma tegelikku olemust, seistes vastu ettevõtlust soosivale poliitikale ja vabakaubandusele, mis on parim viis jõukuse, vabaduse ja ausa kohtlemise tagamiseks. Lisaks Apple’ilt maksude nõudmisele kritiseerib juhtkiri ka mitme Euroopa riigi väljaütlemisi USA ja Euroopa Liidu vabakaubanduslepingu vastu.

Apple’i kohta kirjutab leht, et Euroopa Liit teeb ise endale sellise „karistava“ maksustamisega kahju – sellised firmad saavad ja ka asuvad ümber riikidesse, mis ei lüpsa neilt välja iga maksupenni. „Kui Iirimaa ja EL ei taha, et hiiglaslik väärtust loov ettevõte nende territooriumil äri ajab, siis on Apple väga teretulnud Suurbritanniasse,“ kirjutab leht.

Hetkel kuum