• Jaga lugu:

  Apple’i maksuhoop – võimalus brittidele?

  Apple'i tütarfirma kontor Iirimaal CorkisFoto: Scanpix/Reuters

  Euroopa Komisjoni otsus, et USA tehnoloogiahiiul Apple tuleb Iirimaale koos intressidega tagantjärele ära maksta tasumata makse 13 miljardi euro väärtuses, on võimalus Suurbritanniale, kirjutab väljaanne The Daily Telegraph.

  Ettevõtte tulumaksu kärpimine, et muuta Suurbritannia rahvusvahelistele suurkorporatsioonidele ahvatlevamaks, on üks punkt peaminister Theresa May agendas, kui ta nüüd suvepuhkuste järel valitsuskabineti liikmetega Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üksikasjadega tööd alustab.
  Viidates ministritele, kirjutab leht, et Euroopa Komisjoni otsus võib kujutada endast Suurbritanniale head võimalust, kui Apple peaks oma positsiooni Euroopa Liidu suhtes ümber hindama.
  Peaministri büroolt küsitud kommentaar jäi neutraalseks, korrates, et iga ettevõte, mis tahab investeerida Suurbritanniasse ja Briti töötajatesse, on teretulnud. Küsimusele, kas Apple’il oleks võimalus ametivõimudega kokku leppida mingit maksukokkulepet, andis kontor vastuseks: „Oleme selgelt välja öelnud, et kõik Suurbritannias registreeritud ettevõtted peavad maksma maksmisele kuuluvad maksud.“
  Suurbritannia endine rahandusminister George Osborne käis enne ametist lahkumist välja idee kärpida Suurbritannias ettevõtte tulumaksu määr 15%-le. Iirimaal on see 12,5%. Ka praegune rahandusminister Philip Hammond on valmis maksukärbet kaaluma. Rootsi peaminister Stefan Löfven on samas juba hoiatanud, et kui britid peaksid maksudega taolist allapakkumist alustama, siis seda raskemaks kujunevad kõnelused liidust lahkumise tingimuste üle. 
  Apple maksis Euroopa Komisjoni eile avaldatud andmeil aastal 2003 oma Iirimaa tütarettevõtetesse suunatud kasumitelt, mis laekusid Apple’i toodete müügist Euroopa, Aafrika, India ja Lähis-Ida turul, maksudeks 1%. Ehk siis isegi mitte Iiri madala maksumäära järgi 12,5%. Aastaks 2014 oli reaalne tulumaksu määr kahanenud 0,005%-le. Ehk 50 eurole igalt miljonilt, näitlikustas eile Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
  Juhtkirjas kirjutab Daily Telegraph täna, et Euroopa Liit on jälle näidanud oma tegelikku olemust, seistes vastu ettevõtlust soosivale poliitikale ja vabakaubandusele, mis on parim viis jõukuse, vabaduse ja ausa kohtlemise tagamiseks. Lisaks Apple’ilt maksude nõudmisele kritiseerib juhtkiri ka mitme Euroopa riigi väljaütlemisi USA ja Euroopa Liidu vabakaubanduslepingu vastu.
  Apple’i kohta kirjutab leht, et Euroopa Liit teeb ise endale sellise „karistava“ maksustamisega kahju – sellised firmad saavad ja ka asuvad ümber riikidesse, mis ei lüpsa neilt välja iga maksupenni. „Kui Iirimaa ja EL ei taha, et hiiglaslik väärtust loov ettevõte nende territooriumil äri ajab, siis on Apple väga teretulnud Suurbritanniasse,“ kirjutab leht.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.