Mait Kraun • 6. september 2016 kell 16:21

Soome keskpank ostab Eleringi ja Eesti Energia võlakirju

Eesti Energia.  Foto: Raul Mee

Eesti Pank teatas, et võlakirjade ostukava raames nad enam Eleringi ja Eesti Energia võlakirju ei osta. Seda teeb alates selle aasta juunist hoopis Soome keskpank.

Alates 2015. aasta juunist kuni 2016. aasta maini sai Eesti Pank erandkorras osta Eesti riigile kuuluva võrguettevõtte Elering võlakirju.

Alates 2016. aasta juunist saavad euroala keskpangad osta varaostukava raames ka ettevõtete võlakirju. Eesti kontekstis tähendab see, et keskpangad saavad edaspidi osta nii Eleringi kui ka Eesti Energia võlakirju. Ettevõtete võlakirju ostavad kuus euroala keskpanka, mis on sellele varaklassile spetsialiseerunud. Nendeks on Belgia, Saksamaa, Hispaania, Prantsusmaa, Itaalia ja Soome keskpank, teatas Eesti Pank oma kodulehel.

Ettevõtete võlakirjad peavad varaostukava kvaliteedinõuetele vastama. Praegu vastavad nõuetele Eleringi ja Eesti Energia võlakirjad ning neid on alates juunist ostnud Soome keskpank.

Ostetud võlakirjade mahtu erinevate ettevõtete lõikes aga ei avalikustata. Ostmisega seonduvad tulud ja riskid jagunevad kõigi euroala keskpankade vahel vastavalt Euroopa Keskpanga kapitalivõtmele (Eesti panga osa on 0,274%).

Hetkel kuum