Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Julge pintslilöögiga La Tabla

    Seest siiruviiruline, pealt julgelt värviline – nii võiks kirjeldada restorani La Tabla sisse astudes külalisi tervitavat särtsakat atmosfääri.

    Säravad roosad, lillad, punased, sinised, rohelised, kollased lauad, toolid ja aknaruudud on need, mis esmalt silma jäävad, saab lugeda Äripäeva ajakirja Sisustaja septembri numbrist. Pilgul ruumis ringi käia lastes ja detailidesse süvenedes märkab veel värvikirevust, mis mõnusalt kokku sobituma pandud – mööbli kangamuster, sildid ja plakatid postidel ja akendel, värvide mäng valgustitel ja seintel. Kõige selle autoriks on Priit Kuusik – kokk, DJ ja varem näiteks Tallinnas asuva Nano, Võitleva Sõna ning Manna la Roosa sisekujunduse loomisele kaasa aidanud mees.
    Lõputult täienev sisekujundus
    Ta on julge katsetaja ja kaugel n-ö tüüpilise sisekujundaja töömeetoditest. Ennast nimetabki ta parema meelega ruumikunstnikuks. “Ma ei pelga panna kõrvuti erinevaid värve. Selle juures peab muidugi mingi rütm säilima. Peab oskama värvipsühholoogiaga mängida, muidu võib tulemus hakata inimestele soovitust teistmoodi mõjuma,” sõnab ta endast ja tööst rääkides. 
    Söögikoha esimest saali muudab sopilisemaks vanade värvikirevaks võõbatud akendega ümbritsetud istumisnurk. Foto: Tõnu Tunnel
    La Tabla restorani sisekujunduse loomise juures on ta olnud algusest saadik ehk siis enam kui aasta. Veel praegugi, kui restoran on juba mõnda aega avatud, võib teda seal iga päev enne ametlikku uste avamist midagi kõpitsemas näha. Ka meie kohtumise eel on ta parajasti seina lihvimas ja särtsakatele värvidele natukene kulunud muljet andmas. 
    Olgugi, et minu kui külalise pilgu jaoks tundub kõik juba paigas ja valmis olevat, on Priidul plaane veel hulgi, mis lähiajal muutmist või täiendamist vajavad – uus põrandakate, postide siltide ja tekstidega varustamine, lounge’i mööbli väljavahetamine ning seinamaali täiendamine, et inimesed soovitavalt selle taustal pilti hakkaksid tegema, on ainult mõni detail, mida Priit mainib. “Siis on juba ok,” sõnab ta rõõmsal toonil ja tunnistab, et n-ö kunstnikuna ühte söögikohta luues võibki seda viimistlema ja täiendama jääda. “See on lõputu rida. Praegu on see alles poole peal,” leiab ta. 
    “Eks see risk on ka alati olemas, et võid vindi üle keerata, aga siin tasapisi tehes on võimalik protsessi jälgida ja vaadata, kuidas asjad kujunevad ja kõige paremini kokku sobivad.”
    Kõik Ladina-Ameerika hõngu loovad detailid on Eestist kokku otsitud ja Priit Kuusiku poolt ka vajadusel sobilikuks disainitud. Foto: Tõnu Tunnel

    Mulle meeldib lihtsate vahendite ja lihtsate värvidega erinevaid tehnikaid ära kasutades asjadele loovalt läheneda. 

    Priit Kuusik
    ruumikunstnik
    Ladina-Ameerika Eesti asjadest
    Kui algselt oli plaanis luua ruumidesse Mehhiko söögikoht, siis praeguseks on see välja kasvanud modernse köögiga Ladina-Ameerika restoraniks. Ühe riigi köögi piiridesse jäämine jäi lihtsalt liiga kitsaks, mistõttu avaneski see eelmise aasta juunis uue kontseptsiooniga söögikohana. Sellest lähtuvalt nõudis muutust ja modernsemat lähenemist ka sisekujundus. Nii ongi Priit, kes vahepeal oli ka köögis peakokana tööl, teinud algselt avara ja natukene lageda, akvaariumis olemise tunnet tekitava kantiini-tüüpi ruumi ringi hubasemaks ja sopilisemaks paigaks, kus kliendid võiksid hea meelega kasvõi mitu tundi veeta. 
    Esimese saali keskel loob õdusust ja liigendatust vanadest akendest kokku pandud vahesein. Vanu aknaruute on oskuslikult kasutatud ära ka restorani suurte klaasakende ees, kus need mõnusat miljööd tekitavad. Poste ja aknaruute kaunistavad veel vanad plakatid ja erinevad hispaaniakeelsed hüüdlaused, seinu värvikirevad Ladina-Ameerikale iseloomulikud detailid – kokteiliklaasid, mandoliinid –, letti erinevat värvi puidust lauad, lampe värvikirevad varjud. 
    Interjööri loomisel on julgelt kasutatud värve - erinevad sinised, lillad, rohelised, punased, kollased, oranžid on kõik rakendust leidnud. Foto: Tõnu Tunnel

    Oluline on toit ja sisekujundus omavahel kõnelema panna

    Marge Tava, La Tabla juhataja

    Ladina-Ameerika kontseptsioon laiemalt tundus huvitavam ning trendikam kui ainult Mehhiko söögikoha loomine, sest mitu Lõuna-Ameerika kööki, nagu Tšiili ja Peruu, on viimaste aastate tõusvad tähed gurmeemaailmas. Meie menüüs on muidugi ka mitu põnevat Mehhiko toitu. Ilmselt oleme ainuke restoran Eestis, kes teeb näiteks tortiljad ise maisiterast alates.

    Eesmärk oli sisekujundusega edasi anda seda meeleolu, mis tekib päikeselises Lõuna-Ameerikas puhates ja kohaliku kultuuriga kokku puutudes. Umbes sellised näevad välja ka sealsed moodsad ja isikupärased söögikohad.

    Konkurssi sisekujundaja leidmiseks me ei teinud. Sisekujunduse idee oli oma meeskonnal olemas ja Priit sobis suurepäraselt selle elluviimiseks. Kuna Priidul on koka taust, siis on temaga lihtsam panna sisekujundus ja toit n-ö omavahel juttu ajama. Moodsa olemusega toit maitseb paremini moodsas keskkonnas. Samuti on oluline funktsionaalsus – restorani siseelu mitte mõistvad sisekujundajad võivad teha väga ilusa kujunduse, aga samas võib jääda funktsionaalsus tagaplaanile.

    Raske on täpset numbrit öelda (kui palju sisekujunduse peale on kulunud – toim), kuna oleme algset kontsepti päris palju muutnud ja ümber teinud, aga see number on viiekohaline. 

    Kõigi kauge mandri sümboolikaga detailide kokkuotsimine on toimunud Eestis. Midagi peale tortiljamasina näiteks Mehhikost, Brasiiliast, Peruust või mujalt sisekujunduse loomiseks tellitud ei ole. “Me oleme hakkama saanud kohalike vahenditega,” tunnistab Priit. “Ideaalis võiks küll minna kohapeale, seal ringi vaadata ja asju hankida, aga alati ei pea seda tegema. Tänapäeval annab internetiavarus palju võimalusi lahenduste ja ideede leidmiseks”.
    Puit aastast 1854 
    Kõige põnevama taustalooga detailid ei ole seega pärit kaugelt kontinendilt, vaid hoopis Eesti ühest vanast laudast. Nendeks on 1860ndast aastast pärit puitlauad, mis jaanitules kõrge leegiga põlemisest päästeti ja hoopis sisekujunduse loomisel ära kasutati. “Friida on ka lahe tüüp,” viipab Priit käega lounge’i osas asuvale seinamaalingule. 
    Seinamaalid, mis on Priit Kuusiku sõnul peagi täiendust saamas, loovad ruumis mõnusat atmosfääri. Foto: Tõnu Tunnel
    Taaskasutus on La Tabla sisekujunduse loomisel väga au sees olnud, tunnistab Priit. Lisaks mainitud puitlaudadele ja aknaraamidele on uue elu saanud veel euroalused, millest on tehtud värvikirev terrassimööbel, mille teostuse üle ruumikunstnik ise väga õnnelik on. Ära on kasutatud ka väiksemaid nipsasjakesi – näiteks tekiilapudeleid, restorani poole on teel veel vanad hispaaniakeelsed ajalehed ja ajakirjad. Kõik peale viimaste on pärit kohalikest second-hand kauplustest ja vanavaralaatadelt. Põhjuseid selleks on. 
    Üheks põhjuseks on soov vähendada enda keskkondlikku jalajälge. “Teiseks see, et vanadel asjadel on tihti väga huvitavad vormid, ideed, värvid. Kui võtta mõni 1930. aastate poster ja panna see tänapäevase kõrvale, siis see on väga kontrastne. Tolleaegne tehnika ja see, kuidas inimesed asju visuaalselt kujutasid, on hoopis teine. See mõjub seetõttu praegu värskelt,” selgitab Priit. 
    Et kõik leitud detailid seejuures aga ühes taktis hingaksid, on tulnud tal suurem osa neist oma kätega sobivaks ja interjööri sobituvaks timmida – värvida, lihvida, sobilikuks kujundada. Käsitööd on seega La Tablas väga palju. Sellest kõigest rääkides on ta ise väga õhinas – kõige olulisem on läheneda tema sõnul asjadele leidlikult. “Mulle meeldib lihtsate vahendite ja lihtsate värvidega erinevaid tehnikaid ära kasutades asjadele loovalt läheneda,” kirjeldab ta enda käekirja. 
    Värvikirev terrassimööbel on valminud käsitööna, osalt euroalustest.Foto: Tõnu Tunnel
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Reformierakonna ärimehega seotud kinnisvaraplaan Viimsis tehti kohtus pihuks ja põrmuks
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.
Reformierakonna poliitiku Märt Vooglaiu äripartneri kinnisvaraarendus sai kohtus punase tule ja suure tõenäosusega tuleb Viimsi vallal paksu pahandust tekitanud detailplaneering kehtetuks tunnistada.