Pille Ivask • 11. oktoober 2016 kell 8:45

Vene pank lahkub Londonist

VTB Moskvas  Foto: epa

Vene riigi kontrolli all VTB pank on üks esimesi suurpankasid, mis teatas, et viib oma peakorteri Londonist üle teise Euroopa linna.

VTB aseesimees ning finantsjuht Herbert Moos teatas, et pank kaalub mitmeid variante, kuhu panga Euroopa äri keskus üle viia. “Meil olid suured plaanid, ent pärast seda, kui tuli Brexiti otsus, oleme otsustanud plaane muuta ning mujale kolida,” selgitas Moos väljaandele Financial Times. “Selle, kuhu me üle kolime, otsustab juhatus aasta lõpuks.”

Briti peaminister Theresa May andis teada, et Artikkel 50 ehk riigi Euroopa Liidust lahkumise protsess käivitub järgmise aasta märtsis. See tähendab, et Suurbritannia peaks Euroopa Liidust lahkuma 2019. aastaks. Mitmed suurpangad on hoiatanud, et seoses Brexitiga on nad sunnitud koondama Suurbritannias tuhandeid töökohti ning need mujale üle viima. Tõsi, seni küll konkreetseid samme ette võetud pole, mistõttu võib öelda, et VTB on üks esimesi, kes ses vallas midagi kindlat välja öelnud.

VTB annab Londonis tööd sadadele inimestele, kusjuures Suurbritannia pealinnas asuvad mitmed väga olulised osakonnad, näiteks rahapesu vastu võitlemise osakond. Lisaks on pangal kontoreid teisteski Euroopa riikides, näiteks Saksamaal, Iirimaal, Prantsusmaal ning Austrias. “Ma ei usu, et Euroopa Keskpank on nõus sellega, et üks meie keskseid kontoreid asub Euroopa Liidust väljas,” märkis Moos. “Kahe keskset funktsiooni täitva osakonna ehitamine oleks aga kallis,” arutles ta.  

Moosi hinnangul langetab pank otsuse, kuhu Euroopa äri keskus üle viiakse, mitme näitaja alusel. “Analüüsime regulatsiooni, fiskaalpoliitikat ning ka tulevaste töötajate potentsiaali. Kaalume nii Frankfurti, Pariisi kui Viini,” selgitas ta ja lisas, et Londoni osakond jääb pangale alles, ent see pole enam keskus.

VTB on varade poolest Venemaa suuruselt teine pank. Vene riik omab 61% pangast. Kuigi Venemaale kehtestatud sanktsioonid on panga tegevust omajagu räsinud, ei näita Moos üles pettumust. “Me laieneme ida suunas. Indias, Hiinas ja Vietnamis laieneme jõuliselt ning palkame uusi töötajaid,” ütles ta.  

Hetkel kuum