Kadi Neemre • 20. oktoober 2016 kell 18:32

Maailma veinitoodang kukkus 20 aasta põhja

Kehvad ilmastikutingimused kukutasid veinitootmist  Foto: EPA

Maailma veinitoodang võib tänavu seoses liigse vihmaga Lõuna-Ameerikas ja külma ning põuaga Prantsusmaal, kukkuda 5,3%. Musta stsenaariumi korral oleks tegemist kasinama veinitoodanguga viimase 20 aasta jooksul.

Veinitootmine võib prognooside kohaselt kukkuda 259,5 miljonile hektoliitrile. Võrdluseks: eelmisel aastal toodeti International Organisation of Vine & Wine (OIV) andmetel 273,9 miljonit hektoliitrit veini. OIV juhi Jean-Marie Aurandi sõnul läheneb tootmismaht viimase kahe aastakümne halvimate veiniaastate, 2012 ja 2002 tasemele.

Toodangumahu vähenemist põhjustasid ilmastikunähuga El Nino seostatud vihmavalingud Ladina-Ameerikas, mis halvasid sealse saagikoristuse, ning vähest saagikust põhjustanud külmalaine Prantsusmaal.

Tšiili veinitootmine peaks sel aastal prognooside kohaselt kukkuma 21%, 10,1 miljonile hektoliitrile ning Argentiina tootmismaht võib kukkuda 35% 8,8 miljonile hektoliitrile, ennustab OIV.

Prognoosi kohaselt peaks Itaalia olema jätkuvalt maailma suurim veinitootja, mille toodang kukub 2% 48,8 miljonile hektoliitrile. Prantsusmaa peaks jääma teisele kohale hoolimata 12% tootmismahu vähenemisest; riigi toodang on sellel aastal 41,9 miljonit hektoliitrit. Prantsusmaa veinitoodangu hävitasid tänavune kevadine külmalaine, rahetormid, põud ning puumädanik, mis põhjustasid riigis viimase nelja aasta väiksema tootmismahu.

Globaalne tarbimine, v.a veinide destilleermine kangemateks jookideks ja veinide tööstuslik kasutamine, peaks jääma 239,7-246,6 miljoni hektoliitri vahele. Peale 2008. aasta majanduskriisi oli veini tarbimine languses, kuid näitab Aurandi sõnul praegu stabiliseerumise märke.

Hetkel kuum