Pille Ivask • 20. oktoober 2016 kell 8:00

Turud peavad viimase debati võitjaks Clintonit

USA presidendikandidaat Hillary Clinton  Foto: epa

Eesti aja järgi läinud ööl peetud USA presidendivalimiste kolmanda ning seega viimase teledebati võitjaks peavad turuanalüütikud Hillary Clintonit.

Cambridge Global Paymentsi uuringute ja strateegia osakonna juht Karl Schamotta lausus CNBCle, et tegu on jätkuvalt valimistega, kus kahest kandidaadist kaotada on tegelikult vaid ühel, demokraat Hillary Clintonil. Shamotta jätkas, et viimast teledebatti silmas pidades sai Clinton oma positsiooni kindlustada, rääkida veel kord oma poliitikaplaanidest ning kasutada võimalust salvata konkurenti.

USA aktsiaindeksid kerkisid veidi debati ajal, eriti selle lõpus. Dow futuurid tõusid näiteks 45 punkti võrra.

WallachBeth Capitali strateeg Ilya Feygin märkis, et debati alguses tegi Trump head tööd ning sellele reageerisid ka turud. “Ma arvan, et ta tegi konservatiivset agendat edastades väga hästi. Ta ütles kõik asjad, mida vabariiklaste partei tahaks, et ta ütleks. Usun, et olukord on selline, et ta võis küll mõningast poolehoidu võita, ent Clinton juhib ikkagi,” arutles Feygin.

Wall Street andis teada, et Hillary Clintoni võit oleks aktsiaturgudele positiivne ning tähendaks senise olukorra jätkumist. Samas oleksid turud pigem rahutud, kui demokraadid saaksid Kongressis kontrolli enda kätte, kuna see tähendab suure tõenäosusega ebasõbralikku maksupoliitikat.

Võrdne debatt

Kolmandat ehk viimast teledebatti Clintoni ja Trumpi vahel peetakse üldiselt kõige võrdsemaks.

Kui debati alguses suutis Trump säilitada rahu, siis hiljem muutus vabariiklaste kandidaat pigem ärritunuks ning ründas verbaalselt nii Clintonit kui debati juhte.

Trump läks endast välja, kui Clinton ütles, et mees on Venemaa presidendi Vladimir Putini “nukk”. Trump vastas selle peale, et Putin ei austa Obamat ega Clintonit ning tegelikult on Putini “nukk” hoopis Clinton. Trump väitis, et ta pole küll Putinit kohanud, ent pooldab, kui Moskva ning Washington teeksid omavahel koostööd. “Ta pole mu parim sõber,” lisas Trump.

Mõistagi tuli juttu ka sellest, et Trump on juba ette kritiseerinud USA presidendivalimiste tulemusi. Analüütikud on hinnanud seda mitte niivõrd Trumpi valimissüsteemi kriitikaks, vaid pigem viisiks, kuidas mees väljendab kaotushirmu. Ka debatil ei andnud Trump lõpplikku vastust sellele, kas aktsepteerib valimistulemusi või ei.

Portaal PredictIt.org hindab Clintoni võiduvõimalusi 83%liseks. Trumpi võimalusi hinnatakse 20% ligidale.

Hetkel kuum