Äripäev • 24. oktoober 2016 kell 12:32

Kas Neste võib venelaste mõju alla libiseda?

Porvoo rafineerimistehas on üks Neste osi, mida Soome riik võiks tahta enda valduses hoida.  Foto: Neste

Soome valitsus tahab osaluse kütusefirmas Neste vähendada poolelt kolmandikule, mis on kergitanud üles ka küsimuse, kas selle vastu võiksid huvi tunda Vene päritolu kütusehiiglased.

Evli analüütik Markku Järvinen ei pea Soome valitsuse aktsiate lisandumist turule väga suureks muutuseks, kirjutab Kauppalehti. Tema hinnangul piisab ka kolmandiku suurusest osalusest, et piisav kontroll ettevõtte üle säiliks.

„Kui valitsus hakkab aktsiaid müüma, siis tõukab see aktsia hinda pigem üles- kui allapoole

Neste aktsia on alates maikuust, mil Soome valitsus müügisoovist teada andis, 43 protsendi võrra kallinenud.

Järvineni sõnul pole valitsuse plaan kallinemise põhjus. „Pigem on aktsia kallinemise taga Neste parem tulemus taastuvate energiaallikate üksuses ja sellega seonduvad kasvuootused, mis ehk kevadel konkreetsema vormi saavad,“ ütles ta.

Järvinen meenutab ka selliseid valitsuse osaluse müüke, kus aktsia on odavnenud, tuues näiteks Telia. Ta aga ei usu, et Nestega nii läheks.

Samuti ei arva ta, et Neste tõmbaks ligi suuri energiafirmasid, ega usu, et valitsus oleks nõus Neste aktsiatest täielikult loobuma. Teisalt võib kahe kolmandikulise osaluse turul oleku puhul juhtuda ka nii, et keegi  ostab kokku suure osaluse ja teeb ülejäänutele pakkumise. Näiteks võiks teoreetiliselt mõni vene päritolu kütusehiiglane tunda huvi neste aktsiapaki vastu, nii et ka otsustusõigus läheks venelaste kätte, arutleb leht.

„Ei usu, et valitsus oleks väga huvitatud aktsiate viimase kolmandiku venelastele müümisest,“ vastas Järvinen.

Tema hinnangul tuleneb kaks kolmandikku Neste turuväärtusest biodiislist, millesse aktsionäridel on usku. Arenenud turgudel on bensiin ja diislikütus liikluses oma tähtsust kaotanud.  Tööstusriikides võivad elektriautod ära nullida kasvu, millele kütusetehased on lootnud.

Nestele Järvinen elektriautodest suurt häda ei näe, kuna biodiislile jätkub nõudlust veel pikaks ajaks, sellega liigub veotransport.

Järvineni hinnangul on neste kasvuvõimalused ettevõtte hinnatasemesse ilusti sisse arvutatud, tema soovitus aktsiale on: „Vähenda.“

Hetkel kuum