Mait Kraun • 16. november 2016 kell 10:15

Trump tegi George Washingtoni

George Washingtoni münt.  Foto: EPA

Sarnaselt George Washingtonile otsustas Donald Trump loobuda oma presidendipalgast, kirjutab Time.

Selle nädala alguses teatas USA presidendivalimised võitnud Donald Trump, et peab lubadust ning palka valitsuselt vastu ei võta. Kusjuures tundub, et Trump matkib George Washingtoni – USA esimene president loobus samuti oma palgast.

1789. aasta dokumentidest selgub, et parlamendiliikmete seas tekkis toona aktiivne diskussioon. „Oma patriootlikus kires ja armastusest riigi vastu otsustas ta palgast loobuda, aga põhiseaduses on kirjas, et president peab saama kompensatsiooni. Meie ülesanne on talle seda pakkuda,“ ütles Kongressi liige John Page toona. Page tõi välja, et ülejäänud valitsuse liikmed ei tahtnud palka vastu võttes häbisse jääda. Kui nad samuti palgast loobuks, peaks nad raha kuskilt mujalt saama ja see võib tekitada võlgasid, mis paneb poliitikud „rikastest sõpradest“ sõltuma.

Kongress otsustas, et presidendi aastapalk saab olema 25 000 dollarit (tänastes dollarites umbes 644 000 dollarit). Praegu saab president aastas 400 000 dollarit palka.

Põhiseaduse ekspert David P. Currie ütles, et presidendi palga pidi põhiseadusesse kirja panema ning seda ei tehtud presidendi huvides. Sellega tagati hoopis, et vähemkindlustatud inimene saaks samuti presidendiks kandideerida. Kui „vaesel“ inimesel palka ei oleks, siis oleks ta rohkem avatud korruptsioonile. Kongress otsustas 1789. aastal, et president ei saa otsustada, kas võtab palga vastu või mitte.

Üks võimalus on Trumpil siiski – ta saab oma palga näiteks annetada. Nii tegid näiteks presidendid John F. Kennedy ja Herbert Hoover.

Hetkel kuum